Виртуализационният гигант VMware (собственост на Dell Corp.) анонсира плановете се да пренесе флагманския си инфраструктурен софтуер към облака на Microsoft Azure. Това е реализация и продължение на стратегия, стартирала в началото на тази година.

Анонсът за сделката между двете компании дойде тази седмица по време на ежегодната конференция на Dell. Един от конкретните резултати от това сътрудничество ще е софтуерния пакет Azure VMware Solutions, с които виртуализационният специалист ще направи достъпни в Azure всички свои ключови продукти: хипервизорното решение vSphere, софтуерът за управление на сторидж масиви vSan, както и продуктите за мрежово управление от серията NSX. Последният компонент включен в този пакет е vCenter, посредством който екипите по поддръжка осъществяват контрол над всички сървъри на компанията под vSphere чрез обединен интерфейс.

Споменатият набор от продукти представлява голяма част от основния инструментариум на VMware, с който компанията контролира локалните си приложения. Със сключването на настоящето сътрудничество, компанията ще може да премести тези локални активи към облака на Microsoft по един надежден и лесен начин и да ги управляват по начина, по който желаят.

„Потребителите ще получат възможността да капитализират своите настоящи инвестиции във VMware, докато в същото време разширят обхвата, представянето и иновацията с използването на Azure“, заяви при анонса за сделката Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент на облачното звено на Microsoft.

Microsoft следва действията на големия си конкурент в клауд сектора Amazon, но с три години закъснение. VMware сключиха сходно партньорство с компанията на Джеф Безос през 2016. За разлика от Amazon обаче, Dell е пряк конкурент на Microsoft в пазара на хипервизори. Компаниите даже влязоха в конфликт, когато през 2017 Microsoft позволи на клиентите си в Azure да ползват софтуер на VMware без да питат Dell за това.

Няма обаче вече и следа от тези търкания между двете компании. Всъщност, на сцената на Dell Technologies World в Сан Франциско, където беше анонсирано споразумението излязоха изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, шефът на Dell Майкъл Дел и този на Azure Пат Гелзинхър. Те обявиха плановете си за още по-тясно сътрудничество и интегриране на повече продукти и технологии на двете компании. Дел и Надела разкриха и конкретни планове за предоставянето на някои услуги от Azure на клиенти на VMware.