Microsoft отдавна разработва алтернативи на класическите персонални компютри, а сега направи следващата стъпка. Неотдавна бе представена бета версията на Windows Virtual Desktop, която може рязко да намали продажбите на обикновените десктоп компютри.

Това е своеобразен отговор на Chrome OS, която работи само чрез браузър и онлайн услуги. Windows Virtual Desktop е по-различна. Това е система за виртуална работа с Windows 7 и 10, с Office 365 Pro Plus и други. Системата се базира на фирмения електронен облак Azure. Очакванията са абонаментът за Windows Virtual Desktop да стартира още тази есен, а пълноценното разгръщане на всички услуги да се осъществи през 2020 година.

Засега Windows Virtual Desktop се позиционира като решение за бизнеса, но със сигурност ще има версия и за обикновените потребители. Като се има предвид, че поддръжката на ОС Windows 7 вече спира, не е изключено през 2025 година десктоп операционната система Windows да стане нишов продукт.

Идеята съвсем не е безумна. Повечето потребители съвсем не се интересуват как точно работи компютърът, стига да работи както трябва. Облачната ОС Windows може да работи също толкова успешно, както и инсталираната ОС на персоналния компютър. От гледна точка на Microsoft това има смисъл – потребителят забравя за обновяванията и поддръжката, а и веднъж за винаги ще се сложи край на активаторите и пиратските версии.

Всъщност, Office 365 работи точно по този начин и се позиционира като замяна на Office 2019. Месечният абонамент за ползването компенсира риска от хакване и кражба на личните данни.