Още през 2017 година стана известно, че Microsoft планира цялостно да създаде система от раздели в операционната система Windows. Тази функционалност получи името Windows Sets и се очакваше да даде възможност за подреждане на изображенията, уеб сайтове, документите и т.н в отделни групи (оттук идва и Sets). Тези раздели трябваше да се синхронизират в останалите устройства или просто да си остават в своите програмни прозорци.

Windows Sets се тестваше в две версии на Windows 10, но след две обновявания изчезнаха. И според ZDNet, изобщо няма да се появят и че Microsoft ги е отменил изцяло.

Според тази информация, създаването на Windows Sets за Office е проблемно, понеже това изисква твърде много ресурси. А старшият софтуерен мениджър ма Microsoft неотдавна съобщи в Twitter, че системата от раздели, тествана през последните 18 месеца, повече не съществува. Но интерфейсът с раздели както преди си остава като една от бъдещите задачи за разработчиците.

Екипът програмисти, който разработваше функционалността Sets за радели в конзолата с командния ред ще трябва да започнат всичко от нулата, понеже тяхната работа се базираше на Windows Sets (разделите в командния ред бяха едни от най-многото препоръки към екипа разработчици). Първоначално тази система трябваше да бъде въведена само в UWP приложенията, но след това Microsoft обеща да въведе Sets и в Office.

Според ZDNet, основната причина е миграцията на браузъра Edge към нов енджин, а цялата система Windows Sets се е базирала на предишния Edge.