След като преди дни Amazon представи за обща достъпност своя собствена блокчейн услуга, същото направиха и Microsoft – един дълго чакан анонс, предвиждан от мнозина.

Azure Blockchain Services, както ще е името на услугата е напълно управляема услуга, чрез която клиентите и партньорите на компанията ще могат да създават и управляват свои собствени разпределени регистри. Технологията получава интеграция с Azure Active Directory, което да помогне за управлението на разрешенията и наблюдение над мрежовата активност. Първият партньор на компанията тук ще е J.P.Morgan, които предоставят достъп до Quorum, техният собствен регистър, базиращ се на Ethereum протокола.

„Поради това че е изграден на основата на протокола на Ethereum, който може да се похвали с най-голямата общност от разработчици, Quorum представлява естествен избор. Той се съчетава с богат набор от инструменти с открит код, докато в същото време осигурява конфиденциалност на транзакциите, нещо, което нашите корпоративни клиенти изискват“, пише на страниците Microsoft Azure главният технологичен мениджър на облачното звено в компанията Марк Русинович. Клиентите на Quorum, като Starbucks, Louis Vuitton и нашия собствен екип на Xbox Finance вече могат да използват Azure Blockchain Service, за да разширят своите мрежи по един бърз и евтин начин, премествайки фокуса на своите дейности от управлението на инфраструктурата към разработването на приложения и бизнес логиката“.

Microsoft обяви също така, че Azure Blockchain Services ще получи интеграция с Visual Studio Code, благодарение, на което компаниите ще могат да създават смарт контракти и да ги разполагат на своите собствени блокчейни, а кодът ще бъде управляван от Azure DevOps. Освен това, интегрирането им с Flow и Logic Apps ще позволи и лесното създаване на приложения за тези смарт контракти.

Вероятно ще научим повече за възможностите на Azure Blockchain през следващата седмица, когато и стартира Build, ежегодната конференция на разработчиците на Microsoft.