Дни след като достави новата версия на Visual Studio за Windows и macOS, Microsoft достави версия на средата за разработка към Линукс чрез snap пакет.

Snap пакетите е технология разработена от Canonical, създателите на Ubuntu, и представляват контейнеризирани софтуерни пакети, които функционират еднакво стабилно на всички поддържани системи. Проектът предоставя удобство и сигурност, както на разработчиците, така и на потребителите. Освен функцията за автоматично обновление, snap пакетите функционират в изолирана среда, правейки ги по-надеждни и сигурни за използване. Появата на snap пакет на Visual Studio 2019 ще улесни и програмистите в Microsoft, на които няма да им се налага да изготвят отделни пакети и билдове за различните Линукс дистрибуции, посочва Емил Проталински от VentureBeat. Той напомня, че автообновяваща функционалност за VC е била създадена от Линукс ентусиасти още преди две години, но сега това става официална характеристика, поддържана от самите създатели на софтуера.

„Автоматичното обновяване на snap пакетите носи огромни ползи със себе си. Видно е, че имаме разрастваща се общност около технологията и че тя се движи напред уверено. Подкрепата на Canonical осигурява нашата увереност в бъдещата ѝ разработка и дългосрочно бъдеще“, заявява в специално изявление Жоао Морено, инженере от екипа на Visual Studio Code.

„Visual Studio Code изключително популярен и е фантастично, че можем да помогнем тази негова популярност да се увеличи и към екосистемата на Линукс. Разработчиците са живителната сила на Snaps и е страхотно да видиш признанието му от страна на Microsoft, които се присъединяват към другите тук, които вече могат да подсигурят своите потребители с последните версии и да им вдъхнат увереност с възможността за връщане към предишни версии и изолация“, сподели на свой ред Ивън Дандреа, инженерен мениджър към Canonical.

Вече може да се свалят и официалните snap пакети на Visual Studio Code от snapcraft.io/code, както и инсайдърски версии от snapcraft.io/code-insiders.