Собствениците на милиони смартфони и лаптопи по света може да останат без мрежата на 30 септември тази година. Според  "Комсомолская правда", в 14.01 ч по Гринуич (17.01 наше време) ще изтече срокът на цифровия сертификат, който се използва за криптиране на данни при обмена между обекти и джаджи.

Става дума за издадения от организацията с нестопанска цел Let s Encrypt кръстосано подписан сертификат IdenTrust DST Root CA X3, върху която се изгражда доверието на системите в устройства, операционни системи и браузъри.

Както обясни техническият директор на регистратора на домейни REG.RU Александър Хакимов пред „Gazeta.ru“, влизането онлайн може да затрудни собствениците на iPhone и iPad, MacBook с macOS 10.12.0 и предишни версии на операционни системи, които не са надстроени до iOS 10.

Проблеми с интернет поради старата операционна система могат да възникнат и при смартфони, работещи с Android 2.3.6 и дори по-стари версии. Според Хакимов не са изключени рисковете и за компютри, работещи под Windows XP Service Pack 2.

Известно е, че безплатните Let s Encrypt, поради тяхната наличност и ефективност, се използва от милиони сайтове, но поради доверителната система между сертификатите може да има проблеми, за да влезете онлайн в последния ден на септември, подчертава експертът.

Според главния анализатор на RAEC Карен Казарян, сертификатът за притурки може да се актуализира и ръчно, но това изисква root достъп, което дава възможностите на главния администратор.

За последно този проблем възникна на 30 май 2020 г. Тогава много потребители се сблъскаха с неизправности.

Превод: GlasNews.bg