Астрономи откриха необичайно явление в космоса. Оказа се, че много звезди изчезват безследно и не оставят следи какво се е случило с тях. Авторите на ново изследване, публикувано в списанието Physical Review Letters, са намерили обяснение за мистериозния феномен.

По време на изследването астрономите открили, че през последните 70 години приблизително 100 звезди са изчезнали и изчезването им не може да бъде обяснено. Звездите могат да станат много тъмни и трудни за откриване или могат да експлодират в свръхнови, за да се превърнат в черна дупка или неутронна звезда. Но звездите не изчезват просто така.

Например, само звезди с огромна маса могат да се превърнат в черни дупки или неутронни звезди в края на живота си. Звезди като Слънцето първо се превръщат в червени гиганти и след това стават бели джуджета.

Но защо някои звезди просто изчезват? Едно възможно обяснение, което беше условно подкрепено от новото наблюдение, е, че звезди с огромна маса могат да колапсират в черна дупка, без изобщо да имат видима експлозия на свръхнова, пише IFLScience

Учените са изследвали двойна звездна система в покрайнините на Млечния път, наречена VFTS 243, която се състои от звезда от главната последователност от спектрален клас О и черна дупка. И двата обекта обикалят един около друг и извършват пълно завъртане за почти 11 земни дни. Учените се опитаха да открият признаци на черна дупка в резултат на експлозия на свръхнова, включително изхвърляне на барионна маса.

И те откриха доказателства, че черната дупка е създадена с ниско излъчване на барионна маса, което означава, че може да се е появила в резултат на компресията на звезда без експлозия на свръхнова.

Този сценарий може да обясни внезапното изчезване на някои масивни звезди. Според учените в този случай звездата внезапно угасва и изчезва от полезрението. Тоест няма ярка свръхнова, която да може да се види и по този начин да се разбере какво се е случило със звездата и къде е изчезнала.

В същото време учените не могат да кажат със сигурност дали бързото превръщане на звездите в черна дупка е причината за внезапното им изчезване, но ново наблюдение намеква точно за това. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди или отхвърли тази хипотеза, може би, казват учените, истинското обяснение за изчезването на някои звезди все още не е намерено.

Превод: GlasNews