Когато сърдечните камери излязат извън синхрон, могат да се образуват съсиреци, които запушват кръвоносните съдове.
  Предсърдното мъждене причинява една четвърт от общо 100 000 инсулта във Великобритания всяка година.

Повечето от тези инциденти никога нямаше да се случат, ако сърдечната аритмия се лекува, но за тази цел тя първо трябва да се открие. Тестовете са скъпи и неточни, но "умните часовници" са много по-евтини и скоро ще могат да спасяват онези, чийто живот е в опасност.

Това е само един пример за технологичната революция, която ще трансформира медицината. Умните часовници и пръстени, фитнес тракерите и бързо нарастващият асортимент от различни електронни аксесоари могат да записват над 7500 физиологични и поведенчески променливи.

Някои от тях са по-полезни от други, но машинното обучение може да филтрира потока от данни, за да разкрие количествено определена картина на човешкото здраве.

За инвеститорите т. нар. "дигитално здраве" все още е рискова територия, като поредното доказателство за това е скорошният срив в цената на акциите на компанията за онлайн консултации Teladoc. Но за пациентите иновациите в т. нар. носими устройства (от англ. - wearables) тепърва започват, пише Профит.бг. Отделните фирми идват и да си отиват, но устройствата и изкуственият интелект изглежда са готови да прекроят здравните грижи чрез три ключови инструмента - ранна диагностика, персонализирано лечение и управление на хронични заболявания. Всеки от тях може да намали разходите и да спаси много животи.

По отношение на ранната диагностика носимите устройства могат да открият фини промени, които иначе остават незабелязани. А това води до по-малък шанс от усложнения и по-евтино лечение. Сензорите ще могат да разкрият нарушения във вестибуларния апарат при възрастните хора, както и ранните стадии на Паркинсон чрез промени в походката и движението на ръцете.

Силовите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на падане и счупване на крайници. Психиатричната диагноза пък може да бъде подобрена чрез проследяване на моделите на използване на смартфоните.

Интелигентният пръстен може да помогне на жената да зачене, като предсказва нейния менструален цикъл и също така да открие бременност по-малко от седмица след зачеването. Много жени, например, продължават да пият или пушат седмици, преди да разберат, че са бременни.

Технологията може да помогне на медицината да вижда хората като индивиди, а не просто като клонинги на теоретичния средностатистически човек. Повечето лекарства действат само при 30-50% от пациентите. При един човек редовното ядене на банани намалява кръвната захар, докато при друг може да я повиши до нива, които с течение на времето могат да причинят вреда.

Алгоритмите могат да превърнат купищата данни от носимите устройства в индивидуални рецепти и диети за отслабване, контролиране на диабета и др. Тези режими са по-ефективни, по-малко ограничаващи и следователно по-лесни за следване от универсалните рецепти.

Когато лекарите могат да наблюдават тялото на пациента постоянно в реално време, те могат да осигурят и по-добри грижи. Според германско проучване, този вид наблюдение на пациенти със сърдечна недостатъчност намалява смъртността и дните, прекарани в болница, с една трета.

Носимите устройства могат да трансформират и лечението на хронични заболявания, като диабета. Около 80% от болестите могат да бъдат предотвратени чрез промени в ежедневните навици на хората. А мобилните приложения могат да накарат потребителите да се движат по-често, да се хранят по-добре и да спят повече. 

Непрекъснатото наблюдение също така измества баланса на грижите от това, което лекарите могат да направят в кратките случайни консултации в офиса, към това, което пациентите могат да правят за себе си ден след ден.

Америка харчи между 10 000 и 20 000 долара годишно всеки пациент с диабет и около 280 милиарда годишно на национално ниво - сума, която се равнява на половината от целия бюджет на държавните училища. Доказано е, че приложенията за контрол на диабета намаляват разходите на пациент с между 1400 и 5000 долара.

Мащабът на всички тези ползи обещава да бъде огромен. Точно колко силно ще бъде тяхното влияние ще стане ясно в близкото бъдеще, тъй като носимите устройства тепърва създават иновации. Причината за оптимизма на експертите е, че технологията вече е узряла.

Около 200 милиона носими устройства бяха продадени през 2020 г., а през 2026 г. се очаква те да бъдат два пъти повече. Всеки четвърти американец притежава носимо устройство. 

В рамките на година или две устройството на китката ви може да измерва неинвазивно кръвната ви захар, алкохола и хидратацията, както и различни маркери за възпаление, бъбречната и чернодробната функция. Всички тези изследвания в момента изискват вземане на кръв.

Тъй като носимите устройства придобиват повече функции, е по-малко вероятно потребителите да загубят интерес към тях и да ги забравят в някое чекмедже.

Както всяка друга технология обаче, носимите устройства предизвикват и опасения. Здравните данни са ценни и с тях могат да се извършват злоупотреби, включително и от производителите на устройства, застрахователите и дори правителствата, които се интересуват от социален контрол.

Технологията може да не достигне до бедните и тези, които водят хаотичен живот, това са именно хората, които имат най-голяма нужда от нея. Но най-голямото притеснение е, че бюрокрацията в здравеопазването ще попречи на внедряването на иновациите.

Първата отговорност за напредъка е на пазара. Разработчиците вече започват да инвестират сериозни средства в медицински проучвания, които демонстрират безопасността, ефикасността и стойността на тяхната технология. 

Но здравните специалисти също имат жизненоважна роля. Здравеопазването е консервативна индустрия и това не е случайно, като се има предвид нейната отговорност. Н точно заради това тя рискува да забави усвояването на дигиталната медицина не поради основателни опасения за безопасността, а поради инерцията на регулаторите, органите по стандартизация, застрахователите и медицинските университети.

Необходими са правила, които да направят собствеността и използването на данни по-прозрачни, така че хората да разбират и контролират какво се случва с техните данни. Стандартите могат да помогнат на разработчиците да произвеждат по-ефективни и използваеми устройства.

Данните на пациентите трябва да бъдат обвързани със системи за медицинска документация, които често са тромави. Практикуващите лекари пък се нуждаят от протоколи за лечение и насоки за използване на новите технологии.

Правителствата и застрахователите пък трябва да измислят как да вградят технологията в субсидираните здравни системи, които са толкова заети с "гасене на пожари", че се затрудняват да инвестират в превенция.

Списъкът с възможните предизвикателства и препятствия е дълъг и обезсърчителен. Но възвръщаемостта на технологиите в медицината, измерена в пари, благополучие и човешки животи, вероятно ще бъде огромна.