Както вероятно знаете, стандартния начин за достигане на дийпуеб пространството на Tor е чрез специално модифицирана за това версия на Mozilla Firefox. А сега самите Mozilla търсят начин за интегрирана възможност за обезпечаване на конфиденциалността на потребителите на популярния браузър, именно чрез Tor, предава ZDNet.

Това е и една от целите в последното издание на програмата Research Grants, посредством която Mozilla подпомага развитието на браузъра с нови функционалности. Компанията раздава щедри възнаграждения на отделни разработчици, организации и специалисти за разработката и прилагането на нови идеи за Firefox.

Една от посоките, в които Mozilla търси развитие в това издание на програмата е засилване на сигурността и конфиденциалността на браузъра. В конкретния случай, компанията търси ефективен начин за интегрирането на Tor във Firefox. Както вече беше споменато, Firefox има интеграция на Tor в лицето на официалния клиент за достигане на мрежата на Tor, но скоростта на браузване е далеч от желаната. „Привличането на повече потребители да използват мрежата на Tor изисква разрешаването на дефицити, които сега съществуват в Tor, така че да направим протокола оптимално добър за широка употреба“, пишат Mozilla. :Академичните изследвания в разглеждането на възможни алтернативни протоколни архитектури едва сега започват – Tor-over-QUIC, използването на DTLSи Walking Onions“.

„Какви алтернативни протоколни архитектури и избор на маршрути биха предложили допустими ползи в представянето на Tor. И дали те ще запазят силните страни на Tor? Възможно ли е налагането на Tor в голям мащаб? И как би изглеждала пълната интеграция на Tor и Firefox“, задават въпросите си Mozilla в документа.

Всичко това се очаква да даде като резултат създаването на нов, супер конфиденциален режим (Super Private Browsing, SPB). Но дали и кога ще се осъществи това, не е известно.

Медията припомня, че ако Mozilla успеят с плановете си, Firefox ще е едва втория официален браузър с подобна интеграция по подразбиране след Brave на Брендън Айк. Те обаче не могат да се възползват от методите, използвани в Brave, поради това, че програмата се основава на Chromium.