Нов високоскоростен маглев влак представи Китай. Твърди се, че той е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час и, че в някои сценарии пътуването с него ще бъде по-бързо от летенето със самолет, предава technews.bg.

Китайците вече нарекоха новия си влак най-бързия сухопътен транспорт в света. Маглев влакът, готов за комерсиална употреба, излезе във вторник от фабриката в Кингдао, съобщи Ройтерс. Максималната му скорост е 600 км/ч, което е повече от тази на някои самолети, чиято средна крайцерска скорост е 500-900 км/ч.

Думата "маглев" произлиза от "магнитна левитация", която обяснява технологията на този влак. Благодарение на електромагнитната сила, влакът левитира над релсата, което елиминира основния проблем на всеки сухопътен транспорт - силата на триене. Това му позволява да развива безпрецедентни скорости.

Шанхай вече има една кратка влакова маглев линия, която свързва центъра на града с едно от летищата. Но все още в света липсва пълноценна междуградска маглев линия. Причината за това е високата цена на технологията.

Факт е, че маглев влаковете не могат да бъдат интегрирани в съществуващата железопътна инфраструктура, за тях трябва да се построят отделни линии с Т-образна магнитна релса, което ги прави много скъпи за пускане.

Китай твърди, че маглев ще може да намали времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) до 2,5 часа. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа, а с високоскоростен влак - за 5,5 часа.

Япония и Германия също се интересуват от технологията маглев, надявайки се да пуснат подобни високоскоростни линии на своите територии.