На 3-ти април Tesla публикува своя финансов отчет за производството и продажбата на електромобили. Отчетът за първото тримесечие на 2019 година показа, че производството на електрически автомобили е намаляло с 10%, а доставките – с 31%. Това е най-големият спад в историята на Tesla. На следващия ден акциите на компанията паднаха с 8%.

През първите три месеца на тази година Tesla е доставила 63 000 електромобила. Това са 50 900 седана Model 3, 12 100 от по-скъпите Model S плюс Model X.

Това е първият тримесечен спад за последните две години. Спадът разочарова инвеститорите и след отварянето на борсовите търгове акциите на Tesla поевтиняха с 8%.

Причините са няколко. Едната от тях е, че Tesla се стремеше да продаде колкото се може повече електромобили до края на миналата година, за да могат жителите на САЩ да използват данъчните отстъпки за закупуване на екологичен автомобил. Това е важно, понеже през 2018 година тази отстъпка бе в размер на $7 500.

Освен това, компанията започна продажбите на Model 3 в Европа и Китай. Излизането на чуждите пазари породи множество логиситични проблеми. Това ще увеличи броя продадени автомобили през следващото тримесечие, но за Q1 продажбите спаднаха.

Въпреки че има спад в продажбите, Tesla заяви, че ситуацията е под контрол. В отчетите се фиксират само продажбите, при които клиентът физически е получил автомобила, а не когато прави предварителна поръчка и плаща предварително. Търсенето на електромобили както преди е огромно и през следващите три месеца продажбите рязко ще се увеличат.