Японската корпорация Nidec, с около 85% пазарен дял при двигателите за HDD шпинделите публикува совите прогнози относно развитието на сегмента на традиционните хард дискове. Очакванията са, че продажбите на HDD за персонални компютри през тази година ще намалеят почти двойно: от 124 милиона на 65 милиона.

Според данните на японската компания, през периода от 2010-2018 години доставките на хард дискове са намалели от 650 милиона на 376 милиона бройки. Спадът е засегнал преди всичко сегмента на персоналните компютри. Причината е ясна: постепенното изместване на хард дисковете от флаш дисковете и стагнацията на пазара на персоналните компютри.

Не се очаква особен спад на хард дисковете за потребителската електроника: от 77 на 70 милиона броя. Малкият спад се дължи предимно на лекото намаление на продажбите на конзоли и системи за видеонаблюдение.

От друга страна, на пазара на външни хард дискове и на HDD от корпоративно ниво нещата са стабилни. От първите се очакват 100 милиона продажби, а продажбите за хард дискове за дата центровете се очаква дори да нараснат от 51 на 54 милиона.

Що се отнася до бизнеса на Nidec, компанията възнамерява да остане лидер на пазара на двигатели за шпинделите на хард дисковете. Прогнозите са, че в 263 от 309-те милиона продадени HDD тази година, ще се използват двигателите на японския производител.