За първи път в историята на човечеството концентрацията на въглероден диоксид достигна 415,26 части на милион (ppm). Информацията бе съобщена от много медии, които цитират изявлението на учените от Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ (NOAA). Данните потвърди и информационният телевизионен канал CNN.

Учените съобщиха, че подобна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата е имало в епохата на плиоцена – преди около 3 милиона години. След това нивото на CO2 се е понижило и е останало под 300 ppm, като се задържа на това ниво до настъпването на индустриалната революция.

Главната причина за повишаването на концентрацията на въглеродния диоксид е човешката дейност. Високото съдържание на CO2 във въздуха засилва парниковия ефект и води до повишаване на глобалната температура на планетата.

Данните са предоставени от научната станция, разположена в Мауна Лоа – една от най-масивните планини в света, намираща се в зоната на Хавайските острови. Това е район в централната част на Тихия океан, който е значително отдалечен от промишлените центрове и от полюсите на Земята. Тези измервания доказват тенденцията за увеличаване на глобалното затопляне. Ако количеството въглероден диоксид продължи да се увеличава, температурата на Земята ще продължи да се покачва, ледът на полюсите ще започне да се топи по-бързо, нивото на океана ще се вдигне и обитаемата суша ще намалее.