Dodge е последният бастион на бензина в Детройт и пази славната традиция с моделите Challenger и Charger. Докато Mustang и Camaro преминаха към по-футуристични версии, мощните Dodge коли продължават да се придържат към класиката без да искат да се съревновават с „политическата автомобилна коректност“, обхванала бранша.

За съжаление, още една легенда ще се отправи бавно и достойно към залеза.

Следващият Dodge Challenger ще бъде скромен електрически модел, който да отговори на нуждите на „променящите се технологии“.

„Това, което той няма да бъде, е V8, супермощен гигант със 700 конски сили като последния ни Hellcat“, признава новият шеф на конгломерата Fiat Chrysler Automobiles Майкъл Манли, макар да казва, че електрификацията „не може да бъде доминираща част“. Това би трябвало да утеши всички онези, които се притесняват, че бензиновият двигател може да изчезне от американската могъща кола.

Е-задвижването ще позволи да бъде намалено теглото, както и да бъдат направени различни оптимизации по дизайна. Възможно е в завършен вид моделът да бъде хибрид или опция с бензинов двигател, допълван от 48-волтова система. Трансформацията ще стане чак през следващото десетилетие. Междувременно, през 2020 г. очакваме Ford да разкрие своя Mustang Hybrid. След това ще дойде ред на Chevrolet да покаже електрическо Camaro – и да, това звучи точно толкова нелепо, колкото и ще изглежда един някогашен колос, принизен до грозните реалности на близкото бъдеще.