За разлика от класическия браузър Edge, който в продължение на вече четири години си остава спорен къс програмен код, Chromium версията на същия уеб браузър изглежда бързо се харесва на потребителите. А с добавянето на съвместимост със старите сайтове, новият браузър има всички шансове да получи някакъв пазарен дял.

Към днешен ден Edge, базиран на енджина от Chromium проекта, има версии за операционните системи Windows 10, iOS и Android. Днес се потвърдиха новите версии на за ОС macOS, като вече може да бъде изтеглена изтекла първа компилация. Подготвят се версии и за Windows 7 / 8.1. Само за Linux нямаше никаква информация, но ето че днес по време на Build 2019 софтуерният гигант показа интересен слайд, в който и Linux е включен в списъка на платформите, за които Microsoft предвижда да представи версия на своя нов браузър Edge Chromium. Интересното е, че всички операционни системи от този списък, с изключение на Linux, или вече имат Edge Chromium, или се подготвя негова версия.

Microsoft заяви, че излизането на Edge Chromium за macOS е необходимо преди всичко на разработчиците, които да могат да пишат и настройват своите уеб приложения. Повечето програмисти и разработчици използват компютрите на Apple за своите задачи и липсата на браузър на Microsoft за тази ОС ограничаваше техните възможности. Linux също масово се използва от програмистите и е ясно, че Microsoft ще трябва да представи браузър и за тази платформа.

Microsoft не потвърди официално, че ще има Edge за Linux, но Chromium поддържа тази платформа и създаването на Edge за Linux едва ли е нещо трудно.