В началото на годината в офиса ни на гости дойде един от най-добрите OLED телевизори на марката, които сме виждали. Веднага след изваждането от кашона и пускането на първия клип във висока резолюция – разликата се усеща веднага. Фантастичния Ambilight, страхотен детайл на картинката, изчистен дизайн и перфектен размер – нямаше как това ревю да не ни е забавно, но ето едно по едно за какво става въпрос.

Дизайн

В последно време всички телевизори станаха изключително тънки, но 55OLED803 се отличава от останалите със своя изчистен външен вид и минималистични черти. Материалите, от които е изработен корпуса на телевизора са на изключително високо ниво.

В него е използван много метал, а самият панел, който е с дебелина от едва 4 мм няма как да не ви впечатли. Моделът е малко по-дебел само на мястото, на което е разположена електрониката и озвучителната система, но тогава го прави и по-стабилен, ако не го закачате на стената, а разчитате само на крачетата, които можете да намерите в комплекта.

Друго, което увеличава малко дебелината на телевизора, е и тристранната система Ambilight, за което ще стане сума малко по-късно, но дискретните LED светлини не се виждат изобщо и осветяват отлично дори когато моделът е на маса и не е чак толкова близо до стената зад себе си.

На разположение на потребителите са оставени четири 4К HDMI изхода с поддръжка на HDCP 2.2, като два от тях са с поддръжка на 2160/60p резолюция. На лице още, сравнително лесни за достъп са и 2 USB порта, както и AV минижак, който можете да използвате за различни аудио системи, въпреки че ме съмнява да имате нужда от такава, след като разберете след малко за какво става въпрос.

Освен стандартните портове има и Ethernet порт, но най-вероятно вие ще се възползвате от безжичния Wi-Fi 11ac, който моделът предлага.

Като част от дизайна ще споменем и двете дистанционни, които идват с телевизора. Едното е любимото ни, споменавано вече и в други ревюта – това с QWERTY клавиатурата. А другото и истински дизайнерски шедьовър. То е малко, в стила на целия телевизор и стойките, на които той седи – отлично би пасвало на всеки стилен хол или офис. Определено е крачка напред, а предлага удобно управление на основните функции на телевизора.

Качество на картината

Едно от първите неща, които правят впечатление в новия OLED телевизор на Philips е именно това – картината. Независимо от съдържанието, което се опитвате да възпроизведете – в повечето случаи всичко изглежда зашеметяващо. Самият панел е последен писък на технологичните тенденции, а екранът е изключително ярък и ясен, като същевременно може да се гледа дори от много близо, както беше в нашия офис, без това да напряга очите, дори обратно.

Телевизорът разполага с HDR, както и HDR+ поддръжка, която е обещана в скоро време.  Наличен е и HLG (Hybrid Log-Gamma). Според данните на производителя OLED панела ни дава 10% по-висока яркост от миналогодишната версия на телевизора.

Тук решаващо значение има новия P5 чип, използван в телевизора, който позволява обработката на цветовете да става не само бързо, но и изключително достоверно. Едно от любимите неща в телевизора – Perfect Natural Reality, с което имате чувството, че случващото се в телевизора е наистина до вас.

Нивата на осветеност и разбира се не на последно място – контрастът – са на отлично ниво и към тях не бихме имали никакви забележки. За любителите на настройките обаче – в телевизора все пак има оставени различни предварителни настройки на картината, така както е и в други модели на компанията – Personal, Vivid, Natural, Standard, Movie, Game, Monitor, като впечатляващо тук е обогатяването на съдържанието до HDR, дори когато то не е такова. Специално внимание обърнахме и на ISF – ключът към реланите цветеве, съобразяващи се с това дали е ден или нощ.

Звук

Наред с картината един от сериозните плюсове на модела е неговият звук. Той се подпомага от троен говорител (2+1), който е толкова мощен, че при гледане на филм – спокойно можете да се почувствате, все едно сте в кино салон – мощността на звука е цели 50 W, разпределени между басовия говорител, два стандартни говорител и два говорителя за високите честоти.

55OLED803 е умен

Едно от най-големите предимства на марката, това че използва Android операционна система, е налично и тук. Моделът пристига с инсталиран на него Android N, като най-вероятно скоро ще се ъпдейтне до Oreo, получавайки най-новите възможности, които системата на Google предлага.

На разположение потребителите имат множество предварително инсталирани приложения, както и много, които могат да изтеглят от „магазина“. Първоначално наличните Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, а от този месец и на HBO GO правят така, че пускането ви на телевизия може да се отложи или така и да не се случи, както е в много случаи.

Много важно е да кажем, че Philips очевидно са имплементирали операционната система много внимателно и са положили допълнителни усилия в оптимизацията на софтуера. Всичко работи много бързо и гладко, а интерфейсът от една страна е типичният за Android TV, но от друга има и не малко подобрения. Преминаването между отделните менюта е супер интуитивно и не отнема никакво време, а управлението на телевизора, дори само с Bluetooth дизайнерското дистанционно е много лесно и приятно.

Светлинното шоу

Стигнахме и до тук! Едно от любимите неща, когато говорим за телевизор на тази марка, това несъмнено е Ambilight. Тук той е тристранен и позволява да се потопите във всяко едно съдържание, което гледате. Технологията, с която предполагам сте добре запознати, прави така, че екранът да изглежда необятен, а в зависимост от това, което гледате да усилва преживяванията ви. Всичко се получава благодарение на множеството LED лампи, по профила на телевизора, които споменахме при дизайна, а при гледане на филм, спортно събитие или музикален клип – технологията е ненадмината. Още по интересно е, че в настройките на технологията, които се управляват много лесно, можете да направите така, че светлините да се проектират в различен ритъм, спазвайки такта на музиката да речем.

Реално използване

Едно от най-важните неща при всеки тест на телевизор е времето, в което имаме възможност да го изпробваме. Тук то бе напълно достатъчно, за да сменим телевизора си с този на Philips и в продължение на няколко седмици да видим за какво става въпрос. Всеки път щом отправехме поглед към телевизора, дори когато той е изключен – впечатление правеше дизайна. Дори и без да работи 55OLED803 хваща достатъчно окото на всеки, влезнал в помещението, а всичко това се променя много когато той се пусне.

Гледането на филми е истинско удоволствие, а благодарение на качествения OLED панел, ъглите на преглед са доста високи, така че спокойно може да се съберете и цялата фамилия да гледате последния хит. Звукът в това отношение играе голяма роля, защото и без специална аудио система, ако разполагате с помещение с правилна форма до 30 квадрата можете да си осигурите преживявано, наистина сравнимо с това в малък слон.

Едно от любимите ми неща – гледането на  футбол – тук също е истинско удоволствие. Въпреки че няма специален режим, поглъщащото зелено от терена и плавните движения на футболистите правят всеки един уикенд, прекаран пред 55OLED803 запомнящо се преживяване.

И разбира се – играта.  Изпробвахме модела с нашия PlayStation 4. И въпреки, че не можахме да се наслдим на максималната резолюция можем да потвърдим, че особено в специалния режим – разлика спрямо играта с други телевизори се усеща чуствително.

В крайна сметка

Не рядко наши потребители или приятели ни питат за съвет при избора на телевизор, а когато говорим за Philips винаги трябва да се започне с отличителната черта – Ambilight. Тук той е реализиран по познатия перфектен за компанията начин и комбинацията от допълнителната подсветка с OLED панел е наистина впечатляваща.

55OLED803 несъмнено е един от най-добрите моделите, които сме виждали от Philips до този момент и разполага с множество достойнства, без да записва почти никакви недостатъци. Дизайн, картина, звук и допълнителни възможности – тези показатели са на много високо ниво, а моделът е на челните места и в класацията за съотношение и на цена/качество. Именно това ни кара да разбираме напълно неговия успех и не малко престижни награди, които получи през годината. Несъмнено един отличен избор, ако си търсите нов телевизор.