Докато тествахме един от най-новите телевизори на Philips 55OLED803, ревюто на който вероятно вече сте прочели, си мислехме, че трудно ще можем да видим нещо по-добро през 2018-а.Успешният продукт обаче има и своя конкурент, отново дело на TP-Vision, които произвеждат телевизорите на Philips. Става въпрос за 55OLED903.

Разминавайки ги на вратата на нашия офис, установихме, че с еднакви по размер екрани, телевизорите все пак са с различна големина. А освен дизайна, това става и заради звуковата система, която е акцент в 55OLED903. И която именно предизвика най-големия интерес у нас.

Откровено казано не си представях, че нещо ще ми хареса повече от модела, завършващ на 803. Никога не съм бил особен аудиофил, но все пак реших да не подхождам с предубеждения към другият флагмански телевизор на марката, който на практика е почти същия, но се продава на доста по-висока цена.

Всеки един плюс, важащ за предишния тестван от нас модел, спокойно може да бъде споменат и тук. Първото впечатление от прекрасния OLED екран, отлично работещия тристранен Ambilight и шеметен дизайн на модела този път дойдоха абсолютно очаквано за нас.

 

Но нека ви разкажем малко по-подробно за теста си на старшия OLED телевизор на Philips, за да си отговорим на няколко въпроса, а те са:

Дали е толкова добър, колкото 55OLED803?

Аудиото наистина ли прави разликата?

Заслужава ли си цената?

Дизайн

Веднага щом извадим модела от кашона, много преди да го пуснем и свържем с останалите си устройства на очи веднага се набива външния вид на модела. Той е зашеметяващ. Изключително минималистичен, невероятно тънък.

Има здрава метална рамка и една отличителна черта – вграден саунд бар в долната част на модела, който го отличава от останалите конкуренти с невероятен звук, но за това ще разкажем малко по-късно. Впечатляващо, особено при монтиране на стена е, колко близо може да застане телевизора до нея. Той е почти като залепен, а предполагам единственото наличието на LED лампи е принудило инженерите, все пак да оставят някакво отстояние, за да може Ambilight технологията да работи по-добре.

Изборът е ваш, но според нaс моделът е идеален за прикрепяне към стена на някоя от специалните стойки, които се предлагат за него

При потребителя обаче той пристига с крачета, които също са доста стилни и можете лесно да го поставите на всяка равна повърхност. Това е хубаво да бъде направено от двама души, защото телевизорът макар и не много тежък е доста голям и ако се опитвате сами да го вадите от кашона и монтирате – има не малка вероятност да го изпуснете.

След като го разположените там, където те решили да стои телевизорът, 903 краси пространството дори без да е пуснат. Това, което се вижда на снимките и кадрите, които публикуваме към ревюто е абсолютно достоверно – той е много красив, а допълнителния саундбар му придава още по-интересен вид.

Интересна подробност е, че аудио системата също е много тънка. Тя увеличава дебелината на цялата конструкция съвсем малко и по този начин в най-широката си част моделът е дебел само 5 см. В най-тънката част обаче – панелът е по-тънък и от съвременен смартфон. Както казахме вече, все пак е оставено място и за множеството LED светлини, които обгръщат модела и създават приказния ореол, но и за това след малко.

Използването на много метал, качествена пластмаса и премиум материали като цяло, прави 903 да изглежда по великолепен начин. Всичко е на много високо ниво и това се забеляза съвсем лесно.

Подобно и на предишния тестван от нас модел, тук също има четири 4К HDMI изхода с поддръжка на HDCP 2.2, като два от тях са с поддръжка на 2160/60p резолюция. На лице още, сравнително лесни за достъп са и 2 USB порта, както и AV минижак, който можете да използвате за различни аудио системи, въпреки че ме съмнява да имате нужда от такава, след като разберете след малко за какво става въпрос. Освен стандартните портове има и Ethernet порт, но най-вероятно вие ще се възползвате от безжичния Wi-Fi 11ac, който моделът предлага.

Като част от дизайна ще споменем и двете дистанционни, които идват с телевизора. Едното е любимото ни, споменавано вече и в други ревюта – това с QWERTY клавиатурата. А другото и истински дизайнерски шедьовър. То е малко, в стила на целия телевизор и стойките, на които той седи – отлично би пасвало на всеки стилен хол или офис. Определено е крачка напред, а предлага удобно управление на основните функции на телевизора.

Звук

Това е най-голямата разлика, спрямо всички останали телевизори и 55OLED803 конкретно. Bowers and Wilkins са създали чудесно озвучаване, което успешно ви лъже, че звукът идва от самия екран, а не под него. Нещо повече.

Благодарение на качествената изработка и звуковите технологии, сигурен съм, че не малка част от хората, взели си този модел, няма да имат нужда от допълнително озвучаване.

903 предлага прекрасно аудио-визулано усещане, без да купувате нищо допълнително, защото звукът от него ви обгръща изцяло Самият саундбар си е сам по себе си уникален продукт. Той има дизайн м напълно в духа на телевизора и не го загрозява по никакъв начин. Покрит е от специална тъкан, , дело на датската компания Kvadrat, която не задържа прах и изглежда много стилно. Но най-важното е зад нея. А това е комбинация от 19-мм високочестотни титанови говорители за високите тонове, отделени от основната част на системата, както и добре познатото ни от модела 803 решение 2.1, комбинацията от които носи наистина уникален звук.

Качество на картината

Колкото и суперлативи обаче да кажем аз звука обаче, то най-важното във всеки телевизор си остава картината. А тук тя е на невероятно високо ниво. OLED панела, който е позволил на дизайнерите да създадат този шедьовър върши работата си отлично и цветовете се разпределят изключително равномерно. При никакви условия не можете да видите различна наситеност, избледняване или каквито и да било неточности, а моделът поддържа 97% от стандарта DCI-P3. Подобно и на моделът 803, който тествахме непосредствено преди този, и тук основна роля има новото поколение на процесора P5, който качва остротата на изображението, цвета, контраста и плавното движение на всяка картина на изключително високо ниво. И тук като 803 на лице имаме технологията на Philips Perfect Natural Reality, с която се постигат отлични параметри при оптимизирането на картина в HDR, дори и преди това тя да е била SDR.

Без да ви отегчаваме с излишни технически подробности, ще разкажем само, че са част от секундата визуалният процесор прави така, че това което виждате да е по-добро от заснетото на практика

За кратко време се извършва анализ на всеки отделен кадър и корекция на картината, така че има повече детайли и много по-добър контраст. Резултатът е впечатляващ.

Тук отново нивата на осветеност и разбира се не на последно място – контрастът – са на отлично ниво и към тях не бихме имали никакви забележки. За любителите на настройките обаче – в телевизора все пак има оставени различни предварителни настройки на картината, така както е и в други модели на компанията – Personal, Vivid, Natural, Standard, Movie, Game, Monitor, като впечатляващо тук е обогатяването на съдържанието до HDR, дори когато то не е такова. Специално внимание обърнахме и на ISF – ключът към реалните цветове, съобразяващи се с това дали е ден или нощ.

 

55OLED903 е умен

Настрани от качествата на хардуера, тук отново трябва да спрем вниманието си на софтуера в телевизора. Ревизирания от Philips Android по време на теста работи изключително стабилно, а предварително инсталираните приложение се махат много лесно, ако ви пречат. Същевременно Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, а от този месец и на HBO GO правят така, че пускането ви на телевизия може да се отложи или така и да не се случи, както е в много случаи.

Нещо повече. На разположение, за разлика от ситуацията при много други производители, тук имате множество приложения, които можете да изпробвате, в това число и редица игри

И все пак – не забравяйте, че не всичко, което сте видели на телефона си, може да се качи на екрана на телевизора. Моделът пристига с инсталиран на него Android N, като най-вероятно скоро ще се ъпдейтне до Oreo, получавайки най-новите възможности, които системата на Google предлага.

На кратко операционната система работи чудесно. Всичко работи много бързо и гладко, а интерфейсът от една страна е типичният за Android TV, но от друга има и не малко подобрения. Преминаването между отделните менюта е супер интуитивно и не отнема никакво време, а управлението на телевизора, дори само с Bluetooth дизайнерското дистанционно е много лесно и приятно.

Светлинното Ambilight шоу

Няма как да се прави ревю на телевизор Philips и да не включим отличителната черта на марката.  Тук той отново е тристранен и позволява да се потопите във всяко едно съдържание, което гледате. Екранът изглежда необятен, благодарение на множеството LED лампи, по профила на телевизора, а при гледане на филм, спортно събитие или музикален клип – технологията е ненадмината.

Това тук важи особено за музиката, защото заради отличното изпълнение на всеки звук и възможността светлините да се проектират в различен ритъм, спазвайки такта на музиката, можете да направите домът си да изглежда и звучи като всеки реномиран клуб и да направите партито у дома, в случай че не ви се излиза.

Реално използване

В седмицата, в която имах възможност да тествам 55OLED903 се опитах да използвам телевизора при всякакви условия. В достатъчното време, в което разполагах с него, го изпробвах по време на спортни събития, игра на PlayStation, гледане на филми и музикални клипове.

Разликата идва от звука. Наистина, картината на OLED панела, обогатена с всички технологии и оптимизация, предлагана от хардуер и софтуер правят така, че всеки, който има телевизор по-стар от 2 години, да гледа 903 с респект, но на практика същото беше и с 803, който тествахме малко преди това. Звукът обаче е друго нещо. И ако по време на предходния тест си мислех, че звукът е супер, то 903 ми показа какво всъщност може един добре оборудван в аудио отношение модел.

В крайна сметка

В края на нашето ревю дойде ред да отговорим на въпросите, които си зададохме в началото.

Дали е толкова добър, колкото 55OLED803?

Аудиото наистина ли прави разликата?

Заслужава ли си цената?

903 надграждащия модел наистина повтаря всички положителни качества на 55OLED803, с който се запознахме преди седмица. Лекотата с която работи операционната система, невероятно стилният дизайн и най-вече невероятно качество на OLED картината правят така, че изборът между двата на практика да е невъзможен. Всичко работи еднакво добре и оставя едно и също удоволствие. Освен едно.

Звукът наистина прави разликата. Всеобхватният и напълно поглъщащ звук, който идва от творението на Bowers and Wilkins е наистина огромната разлика между двата продукта. Много е трудно той да се опише с думи или да се чуе във видео ревю, но наистина нещо, което си заслужава.

Заслужава си и ценовата разлика от около 600 лв според нас, като разбира се изборът остава за вас. Хубаво е да минете на по-скъпия вариант, ако сте големи любители на домашното кино, обичате да слушате силно музика или ако вече нямате хубава аудио система към стария си телевизор. Във всеки противен случай 55OLED903 е един от най-добрите телевизори, които можете да си купите в края на 2018-а.