В ранните часове, в понеделник, 3 юни, трябва да се състои т.нар. парад на планетите. Това астрономическо явление всъщност се нарича планетарно подреждане. Тоест през нощта шестте планети от Слънчевата система трябва да стоят в един ред: Меркурий, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. И това събитие, както се очакваше, може да се види с просто око. Но в действителност повечето от тези планети ще бъде невъзможно да се видят.

Според Джо Рао от Hayden Planetarium, Ню Йорк, САЩ, виждането на всички планети по време на така наречения планетарен парад на 3 юни ще бъде много проблематично, пише Space. Астрономът казва, че всъщност само две планети ще бъдат видими с просто око.

Например, Меркурий и Юпитер ще бъдат много близо до позицията на Слънцето в небето и следователно вероятно ще бъдат затъмнени от яркия блясък на звездата. Може да е възможно да ги зърнете с бинокъл, но те ще бъдат много ниско над хоризонта на изток.

За да видите Уран, ще ви трябва или много добър бинокъл, или телескоп, и то само ако небето е напълно тъмно. И тя също ще бъде покрита от светлината на Слънцето. Що се отнася до Нептун, най-отдалечената планета в Слънчевата система, той ще бъде още по-блед от Уран и следователно също няма да се вижда с просто око. Тоест, четири от шестте планети ще бъдат или твърде тъмни, за да се видят с невъоръжено око, или ще бъдат затъмнени от блясъка на изгряващото слънце.

слънчева системаЦял екран
Снимка: ScienceAlert

Марс и Сатурн обаче ще се виждат с просто око, въпреки че няма да са много ярки в часовете преди зазоряване. И могат да се наблюдават около час преди изгрев слънце. Тези планети ще изглеждат като ярки звезди, светещи отдясно на Луната, която е частично осветена от светлината на Слънцето.

В същото време самото астрономическо явление, известно като планетарно подреждане, все пак ще се случи. Тоест всичките шест планети ще бъдат приблизително на една и съща линия в нощното небе. Но това няма да е шестпланетният парад на планетите, който някои хора биха очаквали да видят с невъоръжено око. Според Рао това със сигурност няма да е най-зрелищното събитие в нощното небе.

Превод: GlasNews