Израелският стартъп Nanofabrica стартира продажбите на оборудване за триизмерен печат с микронна резолюция. За първи път в историята на 3D печата на пазара се предлага триизмерен принтер с подобна точност.

Предлагат се два модела на новия 3D принтер: стандартния Workshop System и промишления Industrial System. Интересното е, че вторият модел е съвместим с полупроводниковата литография и осигурява точност 1 микрон на немалкия обем от 5×5×10 сантиметра.

Nanofabrica не само предлага оборудването, но и изпълнява поръчки за свръхточен 3D печат. Това е най-лесният начин да се провери качеството на новите принтери. Достатъчно е да се представи файл за печата, а компанията връща готовия модел, заедно с подробен отчет за всички процеси.

В официалния сайт на младата компания се казва, че принтерите използват за консумативи стандартните ABS фотополимери и PP (полипропилен), но изследователският отдел подчертава, че е постигнал печат с материал, съдържащ 80% керамика. Сега се работи върху постигането на печат със 100% керамика.

Самият 3D печат се базира на патентованата система Digital Light Processing (DLP), в която се използва адаптивна оптика и обратна връзка с помощта на специален блок сензори.

Новата технология може да се използва за изготвяне на корпуси за различните чипове, за създаването на микропружини и миниатюрни сензори. Новият 3D принтер може особено успешно да се използва в медицината.