Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закона за изолацията на руския сегмент на интернет. Документът е публикуван в руския уеб портал за правна информация. Преди това Държавната дума одобри закона на 16-ти април, а Съвета на Федерацията – на 22-ри април.

Законът предвижда на територията на Русия да бъдат създадени точки за обмен на интернет трафик, които се контролират от държавата. В случай на възникване на външна заплаха целият чуждестранен трафик ще бъде блокиран, а руските компютърни системи ще продължат да работят самостоятелно. Оборудването, което ще инсталират мобилните оператори, надеждно ще ограничава и спира достъпа до забранените в Русия уеб ресурси, включително Telegram.

Един от авторите на закона, Андрей Клишас заяви, че няма ограничение на достъпа до Глобалната мрежа. Сенаторът каза, че инсталирането на специалното оборудване за защита на руския сегмент на интернет няма да се отрази на скоростта на работа на Мрежата.

„Тестовете, проведени от нас показват, че няма никакво забавяне в работата на интернет“.

Основната част от закона влиза в сила от 1-ви ноември тази година, а някои алинеи, като например за националната система за имена на домейни и задължителното използване на руско криптиране на трафика на държавните органи и информационни системи, влизат в сила от 1-ви януари 2021 година.