През 2020 година уроците по програмиране ще бъдат включени в учебната програма на японските училища от пети клас и нагоре. Подготовката на децата от най-ранна възраст ще помогне на Япония да реши проблема с недостига на добре подготвяни специалисти. След 10 години на страната ще са необходими половин милион експерти в областта на изкуствения интелект.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония пресметна, че към 2020 година на държавата ще са необходими 290 хиляди IT специалисти от най-висок клас. Към 2030 година недостигът на висококвалифицирани специалисти ще нарасне на 590 хиляди. Прогнозата е направена на базата на умерени темпове на развитие на този отрасъл. Ако IT индустрията продължи да се развива със същите рекордни темпове, ще са необходими повече добре подготвени хора.

Правителството се надява да реши този проблем със съвсем ранната подготовка на специалистите – още от училищната скамейка.

Уеб изданието Nikkei Asian Review съобщи, че от месец април 2020 година програмирането става задължително във всички училища. Министерството на образованието на Япония вече е одобрило учебниците, които ще използват учениците от пети клас.

Учениците ще изучават основите на програмирането и ще решават елементарни програмни  задачи от тази област. Например, има задачи за изчертаването на многоъгълници на екрана на компютъра и включване на светодиоди, като всичко се извършва чрез използването на базови команди.