Политиците обичат да изказват твърдения, непочиващи на реални данни с цел… някакъв вид изгода. Наскоро, именно едно такова твърдение беше оборено от доклад на RAND Corporation.

Криптовалутите са без съмнение трън в очите на мнозина и неведнъж политически представители и приближени до тях медии са изисквали налагането на регулации и забрани, понеже терористи ги използват. Според RAND, към настоящия момент няма такова нещо. Положението обаче може да се промени скоро, обобщава документът.

Докладът, озаглавен: „Криптовалутите: технически и организационни пречки и бъдещи заплахи“ се опитва да отговори да отговори на два основни въпроса: дали в действителност терористичните организации използват криптовалути, и бъдещите предпоставки, които ще привлекат терористичните мрежи към дигиталните пари. Авторите на изследването пишат, че въпреки предлаганите от криптовалутите анонимност, сигурност и директен начин за финансиране (на терористични действия), то „има слаби доказателства за приема на криптовалутите от страна на терористични организации, както и стимул за това“. Но с развитието на криптовалутите, това може да се промени в бъдеще.

Докладът извежда набор от полезни характеристики на криптовалутите и ги поставя срещу пет финансови дейности, свързващи се с терористичните групировки. Сред тези характеристики на криптовалутите се включват анонимност, удобство при използване, сигурност, прием, надеждност и обем.

След анализ на ситуацията, от RAND заключават, че понастоящем не съществува криптовалута, която да може да задоволи всички финансови нужди на една такава организация. Авторите използват за пример биткойн и Zcash. Макар, първата от тях да изпълнява условието за прием и удобство, относителната анонимност на биткойн не е достатъчно състоятелна за терористичните групи, които внимават финансовото им подпомагане и транзакции да останат анонимни. От друга страна, макар цифрови валути, като Zcash да удовлетворяват изискването за анонимност, предлагайки висока степен на конфиденциалност и офлайн пренос на валута, то те не изпълняват изискването за прием, тъй като липсва широката популярност на биткойна.

Докладът завършва с ясно предупреждение: „Ако на сцената се появи една-единствена криптовалута, която осигурява широк прием, по-добра анонимност, подобрена сигурност и е подчинена на слаба или несъстоятелна регулация, тогава потенциала на тази валута, както и вниманието към нея от страна на терористични организации, би нараснал“, гласи заключението на документа.