Норвежкият индустриален консорциум и един от най-големи доставчици на алуминий Norsk Hydro съобщи, че мрежата му е станала жертва на сериозна кибератака, в която рансъмуер е блокирал нормалното функциониране на много от системите им.

Норвежката компания, която има представителства в 50 страни по света е регистрирала атаката вчера сутринта и се разпространява бързо в световната мрежа на Norsk Hydro. Името на заплахата, с която е била ударена мрежата на компанията е LockerGoga, сравнително нов тип рансъмуер, използван в атака през януари към френската инженерна компания Altran Technologies.

На пръв поглед, LockerGoga не се различава особено от другите криптовируси, но в действителност, той притежава характеристика, която го кара да изпъъкне сред тях, обяснява Джош Мейфилд от Absolute Software пред SiliconAngle. „Не е в кодовата му база, а в процесите, които изпълнява, местата, на които търси, типа дата, който търси и т.н. Обикновено, този тип заплахи започват с опит за фишинг: някой кликва и… бум!“. Простота е силата на LockerGoga, обяснява Мейфилд. Това, на свой ред не предизвиква реакция от страна на стандартните инструменти за защита. И разбира се, внезапната му поява и тясно разпространение също са част от причините антивирусните продукти да не го засичат все още масово. „Отделно от това, 22% от устройствата. които се предполага да бъдат пазени от продукти за сигурност, нямат такива.

По информация на Reuters, Norsk Hydro са преустановили много от критичните си операции, а други са преминали към изпълнение в ръчен режим.

Вече има и конкретни спекулации относно източника и мотивите зад атаката. „Сериозното покачване на цената на алуминия от атаката насам е сериозно предупреждение за последиците от целенасочените кибератаки“, споделя на свой ред Рей Уолш от BestVPN. „Всеки път, когато имаме голяма компания с пряко влияние към производството на някакъв материал е възможно голяма атака от този тип да наруши нивата на доставка, а с това и да повлияе на цените“. Според него, атаката може да идва от конкретна страна – Китай – най-големият производител на алуминий в света, а целта е ясна – повишаване на цената му, нещо, което вече е факт. И според Уолш, това съвсем няма да е последната такава атака. Той не изключва обаче и това да е дело на еко-хактвисти, заради нанесени сериозни щети на природата след наводнение на продуктови мощности на Norsk в Бразилия.