Във войната на мобилните платформи и двете страни понякога печелят, а понякога губят. Преди няколко месеца излизането на новите iPhone привлече нови потребители на страната на iOS, а появата на Samsung S10 и новия Huawei P30 Pro спечелиха привърженици на Android. Тези потребители трябва да решат един основен проблем: как да прехвърлят към новия iPhone всичката информация от Android смартфона. Разбира се, останалите трябва да направят точно обратното – след като са разбрали цените на новите айфони, те са се отказали от купуването на новия модел и са преминали към страната на Android и също трябва да прехвърлят всичко. А това съвсем не е лесно.

За хилядите потребители, натрупали в своите смартфони многогодишна история на кореспонденцията, хиляди и дори десетки хиляди снимки и медийни файлове, прехвърлянето от iPhone към Android, както и обратното, може да се превърне в многочасово мъчение с неизвестен резултат. Може да се каже, че само онлайн услугите на Google, като например пощата и календара, са наистина кросплатформени, а всичкото останало онлайн съдържание трябва да се прехвърля ръчно.

Прехвърляне на данни от iPhone към Android? В Play Store можем да открием фирменото приложение Move to iOS, предназначено да опрости прехвърлянето на снимките, съобщенията и контактите от Android към новия айфон. Но рейтингът на това приложение не е висок и редицата негативни отзиви ни подсказват, че прехвърлянето на информацията от единия смартфон към другия далеч не винаги работи, а понякога нищо не се получава.

Централизирано решение за миграция от iOS към Android не съществува – предлагат се някои външни помощни програми, които работят с различна степен на ефективност. Нещата значително се усложняват, ако iPhone потребителят активно е използвал iCloud и е записвал в електронния облак своята музика, снимки, контакти, календари, записки и т.н.

Компанията Wondershare съществува още от 2003 година и преди популяризирането на смартфоните се занимаваше със създаването на конвертори както за общи, така и за специфични цели. Така например, Wondershare PPT2DVD конвертира PowerPoint презентацията в DVD формат, който се чете от всички битови плеъри. Този доста специфичен преобразовател изключително много помага при записа на например, партида дискове с промоционален материал и интересното е, че вграденият в програмата мениджър прави от презентацията качествено видео, без да се налага използването на какъвто и да било видеомонтаж.

След десетина години Wondershare разшири своето портфолио от софтуерни продукти с видео редактора Filmora, PDF редактора PDFelement, пакета за възстановяване на данни RecoverIt и специализирания софтуер за мобилни устройства, обединен в общия пакет dr.fone Switch. Именно това комплексно решение умее да изважда от мобилните устройства цялата потребителска информация и да я прехвърля на друг смартфон.

Заедно с dr.fone Switch се инсталира общата среда dr.fone Toolkit – пакетът, в който са включени още няколко полезни програми за почистване, възстановяване, отключване на смартфоните и други подобни.

Десктоп версията на dr.fone Switch работи с ОС Windows и macOS 10.8-10.14. Пакетът е съвместим с мобилните устройства, работещи под управлението на Android 2.1 и нагоре, и iOS 5.0 и нагоре. Поддържат се и предишни версии на iPhone и iPad, но поради остарелите възможности на iOS, приложението работи с някои ограничения.

Приложението dr.fone Switch е предназначено именно за безболезнена миграция от един смартфон към друг – от Android към iOS и обратното. Тази софтуер е идеалното решение за прехвърлянето на всички данни от стария телефон, към например новия Samsung Galaxy S10 Интерфейсът на приложението е съвсем опростен и лесен за използване. dr.fone Switch прехвърля контактите, SMS-те, календарите. бележките, разделите на браузъра, историята на позвъняванията, снимките, музиката и филмите. А ако миграцията се осъществява между два Android смартфона, прехвърлят се и приложенията.

Преди започване на прехвърлянето Switch изисква включването на двата смартфона с помощта на кабели.

В случая с iPhone, приложението затваря отворения iTunes, а при Android препоръчва да се включи режима за разработчици и да се активира опцията за настройка чрез USB. Дори е показана подробна илюстрация за задействането на този режим.

Не е възможно прехвърлянето на отделни файлове – копирането става на принципа всичко наведнъж. Но това си има свое удобство и изящество – програмата има само два бутона, при кликването върху които започва процесът на копиране, който не е много бърз. Ако прехвърлянето на календарите и журналния файл с историята на позвъняванията не са нещо особено, трансферът на музиката и видеото от iPhone и към него са наистина впечатляващи възможности, понеже прехвърлянето на медийни файлове от iOS въобще не е лесно.

Има и някои ограничения. Естествено, няма смисъл да бъдат прехвърлени приложенията от Android към iPhone (или обратното), понеже няма да работят. Но почти всички приложения за Android имат аналози за iPhone, както и обратното. Прехвърлянето на историята на позвъняванията е възможно само от Android към Android. Цялата останала информация може да се прехвърля и в двете направления.

За използването на програмата dr.fone Switch е необходимо да се направи първоначалната настройка на смартфона – инициализацията и въвеждането на акаунтите. Например, активираме новия iPhone, въвеждаме своите App Store и iCloud акаунти, излиза началния екран и след това може да бъде стартирано копирането на данните от едното мобилно устройство на другото с помощта на dr.fone Switch. При Android смартфоните трябва да се направи същото. Трябва да се отбележи, че процесът на копиране е дълъг. Особено ако трябва да се прехвърли голяма фонотека и над 10 000 снимки. Но от друга страна, всичко работи напълно автоматично и не е необходима каквато и да било намеса от страна на потребителя.

Някои от операциите, извършвани с помощта на dr.fone Switch могат да бъдат направени самостоятелно, ръчно. Wondershare дори дава някои примери, като например как да прехвърлим контактите от iPhone към Android в своя сайт и показва какво може да правят безплатната и платената версия на приложението. Въпросът е, че по този начин се губи твърде много време, излишен труд и нерви.

В уеб сайта на Wondershare е даден дълъг списък с поддържаните от приложението dr.fone Switch смартфони. Това са всички мобилни устройства, минали през ръцете на специалистите на компанията. Но дори точният модел да го няма там, ако се вижда някой подобен от същата серия, то всичко ще се получи.

Продават се две различни версии на програмата dr.fone Switch за прехвърляне на информацията от iPhone към Android и обратното. Стандартният лиценз за 1 компютър и 5 мобилни устройства струва $39,95. Годишният абонамент също за 1 компютър и 5 смартфона е с цена $29,95. Това е дори по-малко от един оригинален кейс за някои модели iPhone.