От доста време периодично научаваме за някоя и друга появила се джаджа от типа “2-в-1” и ето, че на IFA Lenovo решиха да ни изненадат с подобно предложение, на което смятаме да обърнем по-специално внимание в настоящото ни ревю. Нека да започнем с неговите особености и да разберем удобно ли е това устройство за работа и ще намери ли приложение в офис дейностите. Тези и още куп интересни детайли около таблет-ноутбук концепцията на Lenovo ще разберем по-долу.

Удобна ли е за работа сензорната клавиатура и какви са нейните предимства

Най-важното нещо в тази „книга“ на Lenovo, е че тук липсва познатата клавиатура. И ако смартфоните успяха по безболезнен начин да направят преход от метода за въвеждане на данни с натискане на бутони до чувствителния на допир екран, то ноутбукът е по-специфично устройство, където всичко зависи от удобството на въвеждане.

Ето защо, по наше мнение, устройството на Lenovo НЕ трябва да приемате като ноутбук, а като 2-в-1 таблет, в който единия екран е цветен, а вторият – E-Ink. Това е същият екран, който се използва в електронните книги. Неговите предимства са много прости – невероятно ниска консумация на електроенергия, вместо цветове и честота на опресняване. Така, заедно с Windows-таблета, получавате и електронен четец, който ще Ви помогне времето Ви в пътуване да мине по-бързо. Най-важното е, че използването на E Ink дисплея значително спестява енергия от батерията.

Черно-белият E-Ink екран може да се превърне в тъч-клавиатура. Но бързото въвеждане на текст е неудобно, защото докосването не може да се сравни с механичните бутони. Въпреки това обаче, клавиатурата се адаптира към различните приложения – местоположението и наборът от контролни бутони ще се различават в различните програми.

Инженерите на Lenovo в новото си технологично устройство са се опитали да предскажат бъдещето: където няма нужда от бутони, а се използват само сензори. В крайна сметка се е получило ефективно. Накратко може да се каже, че Lenovo Yoga Book C930 като таблет и като електронна книга е интересно решение, но като ноутбук – неудобно. Идеално е за всеки, който пътува и пише кратки текстове. В нашите командировки да речем – подобна машина изпълнява отлично функцията си. Батерията издържа достатъчно дълго, можем бързо да проверяваме редица, неща, да водим записки, дори да напишем няколко новини. За създаването на цяло ревю обаче – клавиатурата би ви изморила малко.

Трябва да почукате, за да го отворите!

След двукратното почукване по капака, той леко се отлепва от дъното. За първи път виждаме такова изпълнение в ноутбук, но ни хареса. В този способ на отваряне обаче откриваме скрит проблем, защото по време на ходене или на пренасяне, неволното почукване също го отваря, което може да е проблем за някой. В обществения транспорт може да се движите по-енергично и лаптопът да го възприеме като команда за действие.

Решението на този недостатък е много просто – не слагайте нищо в едно отделение със самия ноутбук. В противен случай между двата екрана ще попадне прах и ще се появят драскотини.

Екран

10.8-инчовият екран е с гигантската резолюция от 2560 x 1600. Обърнете внимание, че тук съотношението на страните не е с обичайните 16:9, а класическите 16:10, т.е. по височина ще се появява повече информация, което е важно при преглед на текстови файлове и интернет страници.

IPS-матрицата осигурява правилно възпроизвеждане на цветовете без изкривяване, а сензорният слой ще Ви позволи да се откажете от мишката и тъчпада. Тъй като лаптопът лесно се превръща в таблет, с лекота ще можете да рисувате и с пръст върху дисплея или да използвате писалката.

Клавиатура

Най-интересният момент е този, който отличава Yoga Book C930 от останалите ноутбуци – E-Ink клавиатурната подредба.

Повърхността на „клавиатурата“ е съвършено плоска и печатането на текст се извършва без дори да усещате физическите ръбове на бутоните. Същото се отнася и за тъчпада. Поради липсата на физически граници е лесно неволно да се излезе извън активната зона. И със сигурност няма да можете да откриете необходимия бутон на сляпо, просто като плъзнете пръста си върху бутоните.

Всичко това налага ограничения върху скоростта на работа, поради това, че обратната връзка е налице, но е доста съмнителна. За да започнете да работите бързо с тази клавиатура, ще Ви е необходим болезнен навик и развита интуиция.

Екранът може да се похвали с висока скорост, защото обикновено E-Ink бавно се обновява и за известно време по него остават фантомни изображения. Тук обаче това не се наблюдава.

Вторият екран може да се използва и като площ за обичайно четене и тази функция в случая е налична. Точно на този екран, след превключване на режима, ще получите достъп до библиотека, от която да изберете желания текст. Файловата система е примитивна, но е достатъчна за да стигнете до желания файл. Но и тук присъства интересен нюанс: не можахме да отворим файла с разширение EPUB и FB2, а само PDF. Вероятно е въпрос на някаква минимална съвместимост, но беше неприятно.

Корпус

Ноутбукът Yoga Book C930 е невероятно лек и тънък, а теглото му е 779 грама с дебелина от 9.9 мм и диагонал на екрана – 10,8 инча. Тоест не е тънък, като 14-инчовия Acer Swift 7 (дебелина 9 мм), а по-скоро е конкурент на таблетите. iPad Pro 11 е сравним по размер, но е по-тънък (6 мм) поради липсата на втората половина от корпуса, а обикновено дебелината на съвременния ултрабук е между 12 и 16 мм.

Като цяло, това е чисто походно-офисен модел за леки задачи, а увеличеният диагонал съответно прави по-голямо по размери и самото устройство.

Въпреки дебелината си, Yoga Book е здрав благодарение на алуминиево-магнезиевата сплав на корпуса си. Когато държите ноутбука в ръцете си, усещате, че корпуса му е монолитен. Няма да се налага да избирате и цвят, защото има само сиво. Това вероятно е класическа строгост, въпреки че палитрата може да бъде и по-забавна, особено след като се има предвид, че Lenovo притежава и по-колоритни модели.

Lenovo Yoga Book C930 работи със SIM-карта, така че мобилният интернет ще бъде навсякъде с Вас

Бутоните са само два, като на смартфон: включване / изключване и регулиране силата на звука. И двата типа са от дясната страна. USB конекторите също са два Type-C. Като се има предвид дебелината на устройството, това е необходима мярка.

Това, което наистина заслужава обаче внимание, е SIM картата и това, че таблата има слот за карти памет. Честно казано, такъв модул трябва да имат всички ноутбуци, независимо от предназначението им. Лаптопът е мобилно устройство, така че трябва да зависи колкото е възможно по-малко от външното оборудване. Но тук си струва да си припомним, че това със сигурност ще увеличи цената, защото всички такива модули изискват специална сертификация.

Наличието на слот за карти памет също е добро решение, защото по този начин проблемът с отсъствието на картов четец е решен. Вярно е, че е нужен специален кламер за извличане на тавата, но това са нюанси.

Хардуер и производителност

Дори и в скромен корпус може да се побере хардуер за комфортна производителност. В Yoga Book C930 е поставен процесора Intel M3-7Y30, който е малко по-производителен от АТОМ аналога си. Процесорът използва две ядра, работещи в четири потока. Скоростта може да достигне 2600 MHz в турбобуст режим. Размерът на RAM е четири гигабайта, но въпросът е – какво е пречело на поставянето на по-капацитивни микросхеми, за да се увеличи паметта поне до 8 гигабайта?

Съвременният  Windows 10 е доста взискателен към паметта, а за да работи комфортно на четири гигабайта, ще трябва да го оптимизирате ръчно за да не използва толкова ресурси. От SSD обаче няма оплаквания – той е 128 GB SSM NVMe TOSHIBA. Да, обемът е малък, но скоростта на работа е задоволителна и поради това, ноутбукът работи много бързо. Всъщност, само благодарение на NVMe SSD, ноутбукът Yoga Book C930 работи бързо.

Безопасност

Подобно на много съвременни ноутбуци, Yoga Book C930 е снабден със скенер за пръстови отпечатъци. Това е ново ниво на защита на личните данни, което активно се появява сред лаптопите. За разлика от класическата буквено-цифрова парола, вашият пръстов отпечатък не може да бъде откраднат. И само един смел хакер от следващия блокбъстър може да го фалшифицира – всичко в живота е доста по-сложно. Дори и на обществено място, можете да получите достъп до данните си, без да се страхувате, че някой чрез камера ще запише кодът Ви за достъп.

Трябва да се отбележи също, че ноутбуците вече притежават много бързи скенери, като при телефоните. Преди това, лаптопите не можеха да се похвалят с подобни резултати на пръстовите скенери. Разчитането е точно при 4 от 5 опита, т.е. отново – като при смартфоните. Но при този сензор има и особености – той трябва да бъде идеално чист, в противен случай няма да влезете в системата.

Резултати от тестовете

Лаптопът е малък и специфичен. Това не е игрови модел, така че не е нужно да очаквате висока производителност.

Процесорът показва очакваните резултати на нивото на по-младия Core i3. Но скоростта на SSD наистина доста ни радва – 1320 MB за четене. Поради това, дори и при осем гигабайта оперативна памет, операционната система ще върви много бързо.

Що се отнася до батерията, производителят не е преувеличил и наистина тя допринася за 8 часовата работа на устройството. Ако решите да гледате филм и намалите яркостта до 50%, то лаптопът ще работи шест и половина часа, което е много добър резултат.

Обобщение

Ноутбукът Yoga Book C930 – това е едно много интересно експериментално устройство. От една страна, той е много иновативен и оригинален. От друга, използването на такава клавиатура е съмнително удоволствие, защото изисква умения и привикване. И ако в смартфоните сензорите заменят същата QWERTY-клавиатура, то в този модел всичко е по-сложно. Той обаче е идеален за хора в движение и такива, които не пишат много дълги текстове и мейли.

Сред очевидните предимства: размери, тегло, GSM модул и класен екран. Сред минусите – устройството не е за всеки. Дали това нововъведение струва тези пари – 2500 лв. – не е ясно, но определено заслужава внимание.

Положителни черти:

  • Размери;
  • Висококачествен екран;
  • Ниско тегло;
  • Наличие на GSM модул;
  • Скенер за пръстови отпечатъци.

Отрицателни черти:

  • Трудно е да се пише на сляпо;
  • Цена;
  • Дебела рамка на екрана.