С помощта на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА беше възможно да се види мъртъв робот на повърхността на Червената планета.

Основната цел на мисията MRO е да наблюдава повърхността на Марс за доказателства за наличието на вода в миналото на планетата. Сателитът също така наблюдава как Червената планета се променя с времето.

Но този път сателитът успя да заснеме мъртвия спускаем модул InSight и площадката му за кацане, които бавно се покриват с марсиански прах, пише Mashable.

„Можете ли да видите InSight? Изведеният от експлоатация спускаем модул наскоро беше открит от орбиталния апарат. Чрез изучаване на мястото за кацане на InSight с течение на времето учените могат да видят колко бързо се натрупва прах, осигурявайки отправна точка за оценка на възрастта на други промени на повърхността“, каза НАСА.

Мисията InSight на НАСА приключи през декември 2022 г., след четири години изучаване на геоложката активност на Марс. По време на изследването си роботът регистрира повече от 1300 трусове, включително най-силните по време на цялата работа на устройството. Тези данни доказват, че Марс всъщност не е мъртъв в геологичен смисъл.

Устройството също успя да анализира ядрото на планетата и да предава ежедневни метеорологични доклади на Марс.

За разлика от марсоходите Perseverance и Curiosity, които са с ядрена енергия, спускаемият апарат InSight разчита на слънчева енергия. На свой ред марсианският прах, който покри слънчевите панели на космическия кораб, намали мощността на InSight. В крайна сметка батериите на устройството бяха напълно изтощени.

Самото устройство се вижда в центъра на снимката, направена от сателита на НАСА. Ако се вгледате внимателно в снимката, можете да видите и два разгънати кръгли соларни панела. Те са разположени отстрани на основния корпус на устройството.

InSight далеч не е единственото устройство, което се намира на Червената планета. Той е придружен от спускаемия апарат Phoenix, марсохода Opportunity и марсианския хеликоптер Ingenuity. Също така на повърхността на Марс можете да намерите използвани колесници и парашути.