Уеб изданието CNET съобщи, че ключовият специалист на Apple Джерард Уилямс III (Gerard Williams III), който досега ръководеше разработването на процесорни ядра за корпорацията от Купертино, напуска Apple след девет години успешна работа.

Уилямс се присъединява към Apple още през 2010 година след 12 години работа в ARM като научен работник. Там той участва в различни проекти, включително и в разработването на процесорните ядра Cortex-A8, Cortex-A15 и най-новите технологии за следващото поколение процесори. Преди ARM Джерард Уилямс е бил ръководител на проектантска група в Texas Instruments.

В Apple Уилямс се занимаваше с разработването на процесорни ядра за собствените чипове на корпорацията. Така например, под неговото ръководство са създадени всички чипове на компанията, започвайки от A7, който дебютира в смартфона iPhone 5s като първият в света 64-битов мобилен процесор. Уилямс е създател и на системата върху чипа A12X, с който новите модели iPad са с 92% по-бързи от предишните. През 2017 година пълномощията на Уилямс в корпорацията се разшириха, понеже разработчикът на електронните схеми на айфоните Ману Гулати, се прехвърли в Google.

Причината за напускането на Уилямс засега е неизвестна. CNET предполага, че той възнамерява да се премести в друга компания. Всички медии отбелязват, че напускането на Уилямс е загуба за Apple и че това сериозно ще се отрази на бъдещите процесори на компанията.