Водещите производители постоянно тестват нови функции, които да подобрят допълнително сигурността на смартфоните с Android. Сензорите за отпечатък продължават да са предпочитана биометрична технология, въпреки по-модерните системи за лицево разпознаване. Samsung Galaxy S10 също разполага с подобни компоненти, но уникалния дизайн е причината сензорa за отпечатък да бъдe вграден в самия екран. Дори и това решение, обаче не гарантира на 100% сигурността ни. 

 

Собственик на Samsung Galaxy S10 с името DarkShark публикува кратко видео  което показва как е успял да хакне сензора за отпечатък на смартфона. За да го направи той създава копие на своя отпечатък върху стъкло и след като обработва изображението във Photoshop използва 3D принтер, за да направи триизмерно копие. Оказва се, че са необходими няколко опита и не повече от 15 минути, за да успее да отключи по този начин своя Samsung Galaxy S10, съобщава TheVerge, цитирани от Digital.bg.

 

 

Неговият експеримент е категорично доказателство, че дори ултразвуковите сензори в смартфоните не са напълно защитени. Ако добавим към това и факта, че доста приложения и услуги за мобилни плащания използват този компонент за удостоверяване на самоличността ни това може да се превърне в още по-голям проблем. Още по-неприятното е, че са необходими само няколко минути обработка със софтуер и достъп до 3D принтер, за да хакнете сензора за отпечатък на Galaxy S10.