Жителите на Земята трябва да очакват ново северно сияние. Ново изригване от най-висока степен се случи на Слънцето. Според експерти на 4 юни се очаква силна магнитна буря, съобщава Tengri Life с позоваване на Fox Weather.

След ново изригване от най-висока степен, което се случи на 1 юни около 23:30 часа, облаци от плазма бяха изхвърлени към Земята. През деня на Слънцето се случиха три изригвания от най-висока степен.

През май Слънцето предизвика най-интензивните геомагнитни бури от 20 години насам и северно сияние по света.

„Регионите на слънчевите петна 3663 и 3664, които причиниха геомагнитните бури G5 в средата на май, се завръщат, но с нови имена, защото произхождат от другата страна на Слънцето. Старият регион 3663 сега се нарича 3691, а старият регион 3664 сега е 3697. Но тогава тези области са били обърнати към Марс, а сега са към Земята“, обясниха учени от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA.

Учените смятат, че през следващите 12 дни е възможно силно изригване в тези две области, което ще доведе до изхвърляне на коронална маса. Това е моментът, когато Земята ще може да види въздействието на геомагнитната буря, подобно на интензивното северно сияние, което се случи на 10 май.

Само за 3 дни от завръщането си в района са възникнали 5 огнища на най-високо ниво. Най-опасният от тях за Земята беше изригването на 29 май, което можеше да удари планетата тангенциално в нощта на 1 юни.

Специалисти от Лабораторията по слънчева рентгенова астрономия на Института за космически изследвания и Института по слънчево-земна физика на Руската академия на науките съобщиха, че на 4 юни се очаква на Земята да настъпи магнитна буря, чието начало се очаква около 19:00 часа българско време.

Астрофизиците съобщават, че дебатът продължава дали слънчевият плазмен поток е насочен към Земята или изригването е възникнало от обратната посока. Разглежда се и версията, че експлозиите са станали едновременно от двете страни на Слънцето.