Elektrická Škoda CitiGo

Чешкият автопроизводител Skoda стартира пилотната програма Skoda Citigo E-Pilot, в рамките на която 10 прототипа на електромобила e-Citigo се изпращат на хора, които използват автомобилите на този бранд. Компанията възнамерява по този начин да събере реални отзиви и данни, които ще ѝ помогнат да финализира серийната версия на електромобила.

Прототипите e-Citigo са хибрид между платформата за електромобили Volkswagen e-up! и купето на бензиновия модел Skoda Citigo. Компанията специално подчертава, че серийната версия ще е съвсем различна. Прототипите ще имат много сензори, които ще събират данните за телеметрията и автоматично ще ги прехвърлят към производителя за подробен анализ.

Според изтеклата вътрешна информация, серийно произвежданият електромобил Skoda e-Citigo ще има двойно по-голям пробег от сегашното поколение Volkswagen e-up! Вместо 25 Ah батерия ще се използва 50 Ah и по този начин пробегът ще достигне 270 км по WLTP цикъла. Това се счита за достатъчно за един компактен градски електромобил.

Чешкият автопроизводител официално заяви, че серийното производство на Skoda e-Citigo ще започне през четвъртото тримесечие на тази година. Първите купувачи ще могат да получат своите електромобили преди края на годината. Едновременно с този модел в автосалоните на бранда ще се появи и хибридния модел Skoda Superb.

Skoda възнамерява до 2025 година да представи десет електрически модела, шест от които ще бъдат пълноценни електрически автомобили.