Осемнадесет месеца след първото му представяне, Apple обяви, че анулира зарядното AirPower.В изявление, изпратено по имейл до TechCrunch, старши вицепрезидентът на Apple за хардуерно инженерство Дан Ричио, казва:

„След много усилия заключихме, че AirPower няма да постигне високите ни стандарти и ние отменихме проекта. Извиняваме се на тези клиенти, които с нетърпение очакваха този продукт. Продължаваме да вярваме, че бъдещето е безжично и се ангажираме да прокараме безжичното изживяване напред“.

AirPower беше обявено още през септември 2017 г., в ключовото представяне на компанията заедно с iPhone X и слушалките AirPods. Визията на Apple, представена тогава, бе за безжична подложка за зареждане, която ще позволи на потребителите да зареждат своите iPhone, Apple Watch и AirPods едновременно на едно място. Подложката на AirPower ще синхронизира състоянието им на зареждане, така че ще можете да видите колко много устройства са се зареждали на iPhone.

Изглежда обаче, че устройството е твърде амбициозно по отношение на дизайна и Apple просто не може да го превърне в реалност. Докато зарядните подложки, които ви позволяват да зареждате няколко устройства, съществуват, повечето от тях са доста големи, за да позволят достатъчно разстояние между отделните индукционни намотки. Междувременно AirPower щеше да бъде доста малко, поне според снимките, които Apple пусна.

Забавянето спечели на AirPower статут на шега в интернет, но това е само един от многото скорошни хардуерни продукти на Apple, които имаха труден старт (или в този случай изобщо не стартират). На AirPods им отне месеци, преди Apple да ги достави. Безжичният кейс, който Apple показа през 2017 г., започна да се доставя едва миналата седмица. HomePod също имаше доста забавена премиера. Междувременно митичният Mac Pro, върху който компанията работи за вечни времена, все още няма дата на излизане.

Ако се върнем към AirPower, възможно е Apple да посети тази идея на по-късна дата, в момент, в който технологиите ще съществуват, за да направят визията на компанията възможна. Но засега ще трябва да закупите стандартно Qi-съвместимо зарядно устройство за вашия iPhone и тези нови AirPods.