След като президентът на САЩ публикува в Twitter съобщение за изостряне на търговската война с Китай, цената на акциите на Apple спадна с над 3%.

Редица медии отбелязаха, че само една публикация на президента Тръмп в тази социална мрежа е достатъчна, за да срине пазарната капитализация на Apple с $30 милиарда.

For 10 months, China has been paying Tariffs to the USA of 25% on 50 Billion Dollars of High Tech, and 10% on 200 Billion Dollars of other goods. These payments are partially responsible for our great economic results. The 10% will go up to 25% on Friday. 325 Billions Dollars….

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 5, 2019

„През изтеклите 10 месеца Китай заплати на САЩ 25 процентови мита в областта на високите технологии с обща сума $50 милиарда и 10 процентови мита върху други стоки с обща сума $200 милиарда. Тези плащания до голяма степен допринесоха за ръста на нашата икономика. Този петък тези 10% ще се увеличат на 25%. 325 милиарда долара…“

Информационната агенция BBC цитира генералния директор на азиатския клон Eurasia Group Майкъл Хирсън, който отбеляза, че по този начин президентът Тръмп внася сериозна неопределеност в преговорите между Китай и САЩ.

Новите мита, които президентът на САЩ възнамерява да повиши, ще се отразят на компаниите, занимаващи се предимно с импорт, както и на крайните потребители, които ще трябва да плащат повече за стоките от Китай.

Преди няколко месеца се появи информация, че администрацията на Тръмп е обещала на генералния директор на Apple Тим Кук, че iPhone и Apple Watch няма да бъдат въвлечени в търговската война с Китай.

Но въпреки че в съобщението на Тръмп нищо не се казва за повишаване на облагането на продуктите на Apple, перспективата за безкрайна търговска война и възникналата неопределеност могат да окажат негативно влияние на световната икономика. А това, освен понижаването на покупателната способност на хората в глобален мащаб, оказва влияние и на Apple.