Днес Google подписа меморандум с кубинския телеком монополист ETECSA, за да създаде безплатна връзка между двете мрежи. Това ще ускори скоростта на интернет в Куба, но това споразумение е с уловка, както подобава на най-големия представител на американския империализъм. Куба ще трябва първо да инсталира нов подводен оптичен кабел, за да свърже физически мрежата си с „точката на присъствие“ на Google. И това може да отнеме години.

Щом се появи оптичен кабел, кубинските граждани ще имат по-бърз достъп до съдържание, хоствано на сървърите на Google, а кубинското правителство ще получи икономии. В момента ETECSA трябва да плаща такси на трети страни за пренасяне на трафик към сайтове като YouTube, Google Maps и Google.com.

Google и Куба имат история на сътрудничество. Дори преди отношенията между САЩ и Куба да се подобриха, Google направи свободно достъпен Chrome в цялата страна. През 2016 г. Обама изтъкна плановете на Google за въвеждане на интернет в Куба. Скоро след това Google инсталира местни сървъри, за да ускори услугите си, а през 2017 г. Google стана първата чуждестранна интернет компания, която се появи на острова.

Като се има предвид, че Куба първо тества домашен интернет през 2016 г. и току-що стартира мобилен интернет в цялата страна миналото лято, страната е изминала дълъг път за сравнително кратък период. Въпреки че няма предложен график за новия оптичен кабел, това споразумение води и до създаването на екип от инженери, които да сортират необходимите детайли и да стартират проекта.