Миналата седмица председателят на борда на директорите на Sony Кадзуо Хирай, който изведе компанията от кризата, подаде оставка. Основната причина е, че продажбите на смартфоните на Sony намаляват вече няколко тримесечия последователно.

Sony обяви, че от 1-ви април започва оптимизация, при която се закриват отделите Imaging Products & Solutions (IP&S), Home Entertainment & Sound (HE&S) и Mobile Communications (MC). Те се обединяват в един общ отдел с име Electronics Products & Solutions (EP&S).

Днес Nikkei Asian Review съобщи, че с цел намаляване загубите, Sony съкращава щата на своя мобилен отдел точно наполовина. Уволненията на служителите започват още тази година. До края на годината от сегашните 4000 души, работещи в Sony Mobile, трябва да останат само 2000 служители. На някои от съкратените ще бъде предложена работа в другите отдели.

Едновременно с това японската компания променя стратегията. Sony възнамерява да се съсредоточи върху европейския и източноазиатския пазари и да ограничи дейността си в югоизточна Азия и в редица други региони. С други думи, компанията възнамерява да изостави безперспективните пазари. Става дума единствено за мобилния бизнес на Sony.

През последните пет години това е второто голямо съкращение. През 2014 година японският технологичен гигант съкрати 1000 души също от мобилния отдел. Това се оказа недостатъчно и след това незначителни съкращения се правеха всяка година.