НАСА избра SpaceX за осъществяването на мисията DART, в рамките на която за първи път в историята космически апарат ще се опита да промени орбитата на астероид. Космическата агенция съобщи, че изстрелването е планирано за месец юни 2021 година.

Проектът DART (Double Asteroid Redirection Test) ще бъде първия тест на кинетичния импактор – една от потенциалните технологии за планетарна защита от опасни астероиди. Идеята е траекторията на полета на астероида да се промени чрез премерен удар на космически апарат.

За тестване на технологията е избран дойният околоземен астероид 65803 Didymos, състоящ се от два обекта с диаметър 800 и 150 метра. DART ще се вреже в по-малкия от тях със скорост около 6 км/с. Промяната на орбитата ще се следи от Земята с помощта на телескопи. Първоначално този проект бе европейско-американски и се наричаше AIDA, в рамките на който се предвиждаше изпращането на два космически апарата. Но след това плановете на NASA и ESA се промениха и сега Европа разработва собствен апарат с име Hera. Европейският апарат ще достигне 65803 Didymos няколко години след DART.

Проектът DART трябва да започне през месец юни 2021 с изстрелването на ракетата Falcon 9 от базата Ванденберг в Калифорния. Плановете са през месец октомври 2022 година космическият апарат с електрически двигател и маса около 500 кг да се сблъска с по-малката част на астероида и неговата кинетична енергия да предизвика промяна на траекторията.

Общата цена на проекта е $69 милиона, от които $61 милиона ще получи SpaceX.