За тази неделя, 7 април, е планиран вторият, който е и първи комерсиален полет на тежката ракета Falcon Heavy, която трябва да изведе в орбита арабския комуникационен сателит Arabsat 6A. След това трите бустера трябва да бъдат приземени – двата странични – на сушата, а централния – на една от морските платформи. Подготовката за това изстрелване не пречи на SpaceX паралелно да работи върху своята следваща ракета. Това всъщност е комбинация от ракета носител и космически кораб, която един ден трябва да замени всички досега съществуващи ракети и кораби на компанията.

HOT FIRE!!! Raptor comes to life at the base of Starhopper as the vehicle performs a tethered hop at SpaceX’s Boca Chica launch facility. This is the first ever firing of a rocket engine at the launch site. #SpaceX #Starship @elonmusk

Video via @LabPadre pic.twitter.com/K1Xpk1pxJ9

— Michael Baylor (@nextspaceflight) April 4, 2019

SpaceX успешно проведе първите тестове на експерименталния намален прототип на кораба Starship. Това е макет, предназначен за тестване в суборбитални полети с цел постепенно усъвършенстване на технологията за излитане и кацане по програма, аналогична на използваната от Илън Мъск програма за Grasshopper по време на разработването на Falcon 9. Новата програма официално носи името Starhopper.

По време на тестовете участва само долната част на Starhopper, надеждно закрепена със със стоманени въжета.

Съвсем скоро SpaceX ще постави на Starhopper още два допълнителни двигателя Raptor, след което ще започнат изпитанията по време на полет, както и на технологията за кацане. Очаква се първият скок на кораба Starhopper да бъде осъществен още в края на този месец.