Компанията Tesla е патентовала нов метод за извличане на литий от готварска сол. Това беше разкрито от изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, според когото това ще доведе до значително намаляване на стойността на батериите.

„Открихме, че всъщност можем да използваме готварска сол и натриев хлорид за извличане на литий от руда. Доколкото знам, никой не е правил това преди”, коментира Мъск.

В момента литият се извлича от литиева саламура (разсол), като това е най-евтиният начин за добив на ценния метал. Непрекъснато нарастващото търсене на литиево-йонни батерии принуждава производителите да търсят и други източници.

Литий се получава и от глинести минерали, които се смесват с воден разтвор на обичайни минерални киселини като сярна киселина (H2SO4) или солна киселина (HCl), последвано от нагряване, пише Automedia.bg.

Патентованата от Tesla технология за литиево извличане , използваща готварска сол, ще намали разходите с 33%. Компанията на Мъск вече е закупила 10 000 акра (40,5 кв. км) земя в Невада, където планира да добива литий и ако реализира новата си технология ще постигне намаляване на разходите за батериите, а това ще намали и крайната цена на електромобилите.