Има изобилие от спекулации за това как 5G ще повлияе на нашето ежедневие – от включването на автомобили, които се управляват самостоятелно, до привидно незабавни изтегляния на цели филми на телефона ви. Но вече можем да научим как новата технология ще повлияе на кравите, преди повечето хора да я поставят на изпитание.

В югозападна Англия 50 млекодайни животни вече носят високоскоростни интелигентни яки, които контролират роботизираните доилни системи. Това е начин да се тества потенциала на 5G в селското стопанство и да се популяризира едно от проучванията на мрежовите мрежи на Cisco Systems Inc.

По-важното е, че това е възможност да се види как 5G може да предава данни между сензорите по-бързо от широколентова връзка в отдалечени райони. Звучи съвсем ясно: когато една крава влезе в станция за доене, яката предупреждава машината да започне да изпомпва. Разбира се, проследяването на животни със свързани устройства не е нищо ново и вече видяхме много напреднали технологии да навлязат в селското стопанство. Както и на други места, 5G просто обещава да направи тези приложения по-бързи и по-лесни.

„Можем да свържем всяка крава, можем да свържем всяко животно в тази ферма“, казва Ник Крисос от Cisco пред Ройтерс. „Това, което 5G може да направи за селското стопанство, наистина отприщи силата, която имаме в тази ферма, навсякъде във Великобритания и навсякъде по света.“

Бъдещето е прекрасно и странно, а фермерите имат достъп до него преди нас, защото без тях всички ние ще гладуваме.