В това, което може би е най-изненадващата бизнес сделка на годината, Huawei очевидно се интересува от продажбата на 5G чипове на Apple – ексклузивно. Колективната договорка би имала много смисъл, ако не бяха продължаващите глобални противоречия по отношение на сигурността на 5G хардуера на Huawei.

Невероятната перспектива за сделка Huawei-Apple беше съобщена днес от Engadget, който твърди, че Huawei е „отворен“ да продава моделите си Balong 5000 единствено на Apple, тъй като американската компания се бори да премине от стария 4G клетъчен стандарт към новите 5G чипове. Последните доклади сочат, че Apple продължават да чакат дългогодишния си партньор Intel да предложи iPhone-подходящ 5G модем, но може би ще чакат по-дълго от 2020 г. – предположение, което Intel уж отхвърли. Apple очевидно е избрала да не използва 5G чипове от Qualcomm, Samsung или Mediatek, оставяйки само себе си и вероятно Huawei като опции.

Би било доста необичайно да наречем Huawei невероятен партньор на Apple. Китайската компания е под разследване на САЩ от години и прекара цялата 2018 г. в борба с срещу обвиненията, че нейните 5G продукти са несигурни и че е готова да действа като агент на китайското правителство. Всяка сделка за доставка на части от Huawei ще подложи Apple на сериозни и потенциално постоянни въпроси относно сигурността на нейните продукти, независимо от техническите гаранции, които може да предложи.

Въпреки това, Huawei е ключов фактор за развитието на международния 3GPP стандарт за 5G, и е силно ангажиран в инженеринга на ранния 5G хардуер. След дебютирането на първия търговски чипсет 5G, Balong 5G01, компанията се позиционира като водещ доставчик на 5G мрежов хардуер за оператори и предприятия и започва да предлага достъпни възможности за развиващите се страни и малките оператори в САЩ.

Макар нито Huawei, нито Apple да са говорили за потенциална сделка, има голяма вероятност Huawei да търси потенциални клиенти за своите компоненти. Това би могло да бъде възможност за позициониране между топ 5G производителя Qualcomm и много по-малкия, бюджетно ориентиран конкурент MediaTek.