Представете си свят, в който интернетът не само правилно интерпретира входящата информация, но всъщност разбира всичко, което се опитвате да му „кажете“ – било то текст, глас или друго. Такава мрежа, в която всичко, което вие търсите, се предлага точно за вас по начин, никога досега виждан в човешката история. В момента човечеството се намира на границата да постигне това, а някои експерти го наричат „Уеб 3.0“.

Дори сега вече има няколко приложения и платформи, които утилизират тази функционалност, но докато целият интернет не се преобрази те не могат да достигнат пълния си потенциал.

Какво точно обаче е Уеб 3.0 и по-важното – как ще изглежда и как ще промени живота ни?

Дефиниция

Уеб 3.0 е предстоящото трето поколение на мрежата, където приложенията и уебсайтовете ще могат да интерпретират информация по човекоподобен умен начин, използвайки машинно обучение, изкуствен интелект и огромни бази от данни.

По концепцията на Тим Бърнърс-Лий – създателят на информационната система WWW, тази версия на интернета трябва да е по-автономна, интелигентна и отворена. Информацията ще бъде взаимосвързана и децентрализирана. Машини и хора ще имат достъп до данните в мрежата, но за да се случи това, програмите трябва да бъдат научени да разбират – както концептуално, така и контекстуално. 

Криптовалути и Блокчейн

Тъй като Уеб 3.0 ще действа, използвайки изцяло децентрализирани протоколи, можем да очакваме, че ще има симбиотична връзка между трите технологии – Уеб 3.0, блокчейн и криптовалути. Те ще са взаимосвързани, интегрирани една в друга и автоматизирани през т.нар. „умни договори“. Ще се ползват да оперират всякакви дейности – от микротранзакции в Африка, през P2P данни и сървъри, до пълната промяна в режима на работа на всяка компания. Това донякъде се наблюдава и сега, но все още сме на върха на айсберга. 

Няколко са основните разлики, с които Уеб 3.0 ще се различава от предшествениците. Те могат да бъдат изброени както следва: Всеобхватност, Семантика, Изкуствен интелект и 3D графики.

Всеобхватност

Капацитетът на интернет да бъде навсякъде в едно и също време – въздесъщ. Това се наблюдава и в сегашната версия на мрежата, но не в такава скала, като предстоящата. В един момент свързаните с интернет устройства няма да се налага да бъдат концентрирани в компютри и смартфони, а с навлизането на Интернетът на нещата ще се появи цяла нова плетора от умни приспособления.

Семантика

Науката, която изследва връзката между думите. Каква е разликата между изреченията “I love Bitcoin” и „I

Изкуствен интелект

Той се дефинира като интелект, демонстриран от машина. Въпреки че Уеб 2.0 има подобни възможности, мрежата все още е основно популирана от хора, което отваря врати за грешки – умишлени или неволни. Например лоша оценка на заведение, само защото мразите собственика. 
В тази връзка интелигентните системи на Google наскоро премахнаха над 100 000 негативни ревюта от проложението “Robinhood”, след като стана ясно, че е имало опити за манипулация на рейтинга, за да се понижи той изкуствено. Това е действие, изцяло произведено от изкуствен интелект и съвсем скоро то ще стане ежедневие с въвеждането на Уеб 3.0

Пространствен уеб и 3D графики

Някои футуристи виждат бъдещето на Уеб 3.0 като пространствено, насочено към това да изтрие границата между физическия свят и дигитални чрез революция в графичните технологии, фокусирайки се върху виртуални тримерни светове. За разлика от двуизмерното пространство, в което в момента работи Уеб 2.0, 3D графиката има потенциала да въведе революция в това как хората виждат различни приложения. Това е особено приложимо в имотния сектор, здравеопазването и електронната търговия, които са неизменна част от бъдещето на човечеството.
Финални мисли

Новият интернет ще предостави по-персонален подход към браузването. Ще въведе много по-умни виртуални асистенти и други децентрализирани подобрения. Когато Уеб 3.0 неизбежно пристигне, интернетът ще се интегрира много повече в ежедневието ни, колкото и да е трудно за вярване. 

Всички традиционно офлайн машини като прахосмукачки, печки, хладилници, автомобили и т.н. ще станат част от Интернета на нещата и ще си „говорят“ през автономни сървъри и децентрализирани приложения. Така вероятно през следващите 20-25 години на планетата ще се случат още редица „технологични чудеса“.

Източник: coinmarketcap.com