Nvidia обяви, че нейната платформа за симулация на автономни превозни средства Drive Constellation вече е налична и първият ѝ клиент ще бъде автомобилния гигант Toyota. Облачната платформа, анонсирана най-напред миналата година, ще позволи на производителите на самоуправляващи се коли да извършват тестове по виртуални, а не реални пътища. Симулираните превозни средства могат да работят в ситуации, вариращи от рутинни до опасни, „с по-голяма ефективност, рентабилност и безопасност, отколкото е възможно да се постигне в реалния свят“, каза Nvidia.

Изследователският институт на Toyota (Advanced Research Development – TRI-AD) ще бъде първият клиент на Drive Constellation. Автомобилният производител вече използва компютъра NVIDIA Drive AGX Xavier , за да управлява самостоятелно шофиране на превозни средства в реалния свят, и ще помогне на Nvidia в разработването на симулация и техники за самостоятелно управление.

Системата се състои от две различни решения, захранвани от облака. Сървърът „Constellation Simulator“ използва графичните процесори на Nvidia, за да стартира софтуер, наречен Drive Sim, който генерира реалистичен виртуален свят, който да се подава в сензорите на виртуалната кола. Вторият сървър, „Constellation Vehicle“, задвижван от компютъра Drive AGX в колата, обработва симулираните сензорни данни.

Nvidia за пръв път обяви Drive Constellation преди година, след като самоуправляващо се превозно средство Uber, оборудвано с технологията на Nvidia, удари и уби пешеходец. След инцидента главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг заяви, че компанията ще се посвети отново на „вероятно най-трудната изчислителна технология, която някога сме срещали“.

Drive Constellation ще бъде достъпна за всеки разработчик, заяви главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг на тазгодишната конференция на разработчиците на Nvidia GTC. Фирмите, които работят с техники за самостоятелно шофиране, ще могат да представят свои собствени симулационни сценарии и след това да видят резултатите на собствените си компютри.

„Тази широкомащабна валидираща способност е сравнима с управлението на цяла флотилия от тестови превозни средства, но тя е в състояние да извърши години на тестване за част от времето„, се казва в изявлението на компанията.