Огнено кълбо, видяно в небето над Папуа Нова Гвинея през 2014 г., всъщност било бързо движещ се обект от друга звездна система. Такива данни наскоро бяха разсекретени от космическото командване на САЩ (USSC) в меморандум.

Обектът се оказа малък метеор с размери само 0,45 м. Той влязъл в земната атмосфера на 8 януари 2014 г., след като пътувал из космоса със скорост от над 210 000 км/ч.

Според проучване, публикувано в базата данни за препринт arXiv през 2019 г., скоростта на този обект далеч надвишава средната скорост на метеорите, обикалящи около Слънчевата система.

Това изследване твърди, че движението на метеора, както и траекторията на неговата орбита, с 99% вероятност показват, че обектът произхожда далеч извън нашата Слънчева система - може би е дошъл "от дълбините на планетарната система или от звезда в дебелата част на диска на Млечния галактичен път". Тази статия обаче никога не е била рецензирана или публикувана в научно списание. Сега данните, разсекретени от правителството на САЩ, потвърдиха изчисленията на учените.

В бележка от 1 март заместник-командирът на USSC генерал-лейтенант Джон Е. Шоу пише, че анализът на произхода на огненото кълбо от 2019 г. е „достатъчно точен, за да потвърди междузвездна траектория“.

Това прави метеорът от 2014 г. вероятно първият междузвезден обект, открит в нашата слънчева система. Това означава, че се е случило 3 години по-рано от откриването на "Oumuamua", обект с форма на пура, който вече напуска Слънчевата система.

Превод: GlasNews