Китай е добре известен с най-разнообразните си технологии за следене, а сега внедри още една. На чистачите в Нанкин бяха раздадени и им наредиха да носят GPS гривни, които автоматично произнасят предупреждение, ако чистачът е застанал на едно място. Само че китайците, които нямат нищо против новите технологии за мониторинг, този път се разбунтуваха.

В китайския град Нанкин проведоха експеримент, който съвсем нагледно показа, къде минава границата за неприемане на технологиите за следене на хората. Изглежда китайците не са против непрекъснатото наблюдение, стига то да е тихо и незабележимо.

The Verge съобщи, че чистачите в Нанкин са задължени да носят на китките си гривни с GPS навигация, който следи тяхното придвижване по време на тяхната смяна. Но има още нещо: ако чистачът застане на едно място в продължение на над 20 минути, системата счита, че той мързелува, след което се чува предупреждението „Върнете се на работа. Върнете се на табота!„.

Публикацията за тази програма в South China Morning Post предизвика вълна от обществено недоволство. Още на следващия ден градските власти обещаха д махнат GPS гривните от ръцете на чистачите в Нанкин.

Но се оказа, че властите са изключили само най-досадната част на алгоритъма. Гривните вече са беззвучни, но както преди изпращат информацията от мониторинга и провинилият се чистач може да бъде наказан в офиса.