Американското разузнаване обвини Huawei Technologies, че приема финансиране от китайските служби за сигурност, предаде в края на миналата седмица британският The Times. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) заявяват, че компанията приема финансови средства от Комисията по национална сигурност на Китай, от Китайската народна армия и от клон на китайските държавни разузнавателни служби.

Тези твърдения са поредните обвинения към Huawei, които отправят официални представители на американската държава. Както знаете, вече повече от година Вашингтон сипе обвинения към китайската компания за тесни връзки със специалните служби в Китай. Huawei, най-големият производител на телеком и мрежово оборудване в света, има амбициите да заеме водещо място в разпространението на 5G. Това обаче може да бъде осуетено от обвиненията от страна на САЩ. Очаква се администрацията в Белия дом да наложи забрана за използване на китайската компания в САЩ и лобира сериозно същото да сторят и съюзниците им в НАТО. Освен за близки връзки с китайските тайни служби, САЩ обвиняват Huawei в корпоративен шпионаж и кражба на интелектуална собственост, за което в края на миналата година беше задържан и финансовия директор на Huawei Technologies Ванчжоу Менг. Освен това, САЩ обвиняват Huawei в търговия с Иран, което влиза в противоречие с официалната политика на САЩ.

Що се отнася до последните обвинения, цитирани от The Times, то Huawei излязоха с официално обръщение по повод на тях, в което ги обявяват за безпочвени и неверни. „Huawei не коментира несъстоятелни обвинения, неподкрепени от каквото и да е доказателство и основаващо се на анонимни източници“, заявяват от компанията.