В уеб пространството се появи неофициална информация относно производителността на видеокартата на AMD от следващо поколение. Изданието Techpowerup съобщи, че графичната карта с име Radeon RX 3080 XT, официално ще бъде представена в началото на лятото тази година по време на изложението E3 2019. А преди това ще бъде направен кратък анонс в рамките на събитието Computex 2019.

Според тази информация, видеокартата AMD Radeon RX 3080 XT се базира на графичния процесор Navi 10, произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес. В този чип се използва новата архитектура Navi, като чипът включва 56 изчислителни блока, което означава 3584 поточни процесора. Новата графична карта разполага с GDDR6 буферна памет с капацитет 8 GB, а шината в 256-битова. Не се уточняват работните честоти на GPU и на паметта.

Techpowerup допълва, че видеокартата AMD Radeon RX 3080 XT ще бъде директен конкурент на модела NVIDIA GeForce RTX 2070, който днес струва $499. Но решението на AMD ще бъде с около една трета по-евтино – някъде около $330.

Да си припомним, че при представянето на своя финансов отчет за изтеклите три месеца AMD заяви, че решенията с графичните процесори Navi ще са по-евтини от устройствата Radeon VII. През месеците януари-март доходът на AMD е в размер на $1,27 милиарда, което е с 23% по-малко от същия период на миналата година. Чистата печалба на компанията е намаляла от $81 милиона на $16 милиона.