На 8 май германският автопроизводител Volkswagen обяви името и започна предварителните продажби на своя нов електромобил ID.3. Само за 24 часа компанията получи поръчки за над 10 000 бройки на електромобила. Напливът е бил толкова голям, че онлайн системата се е претоварвала.

1 от 4

Да си припомним, че за да се направи резервация за закупуването на електромобила е необходимо да се заплатят 1000 евро. Тоест, това са истински и реални купувачи, а не просто любопитни интернет потребители.

Сега се приемат поръчките за първата лимитирана серия на модела VW ID.3 1ST, която включва 30 000 бройки. Тоест, през първите 24 часа са направени резервации за една трета от пилотната партида и с тези темпове електромобилите ще свършат още преди уикенда.

Да си припомним, че се приемат поръчките за електромобила с 58 KWh акумулаторен блок, осигуряващ 420 км пробег. Според производителя, именно този модел ще бъде най-популярен. По-късно ще бъде дадена възможност за избор на блок с капацитет 45 58 и 77 KWh, осигуряващ пробег съответно 330, 420 и 550 км по WLTP цикъла.

Електромобилите от първата партида се продават при цена 40 000 евро, а техните собственици могат безплатно да ги зареждат през първата година, като максимумът на зареждането е до 2000 KWh.

1 от 2

Първите 200 електромобила от серийното производство вече са готови и с тях е тествана и регулирана поточната линия. Серийното производство е планирано да започне в края на тази година.