Германският автомобилен производител Volkswagen обви името и цената на своя първи електромобил от серията ID. Стартираха и предварителните продажби.

Известният досега с имената VW ID. и VW Neo германски електромобил ще се нарича ID.3. С цифрата „три“ Volkswagen подчертава, че това е третият по ред автомобил в основната класификация C-segment, както и собственото си убеждение, че именно този модел ще бъде третият важен момент в развитието на бранда след знаковите модели Beetle и Golf.

1 от 5

Освен това, представителите на Volkswagen заявиха, че и другите концептуални модели от фамилията VW ID., включително ID. CROZZ, ID. VIZZION и ID. ROOMZZ, ще получат подобни цифрови обозначения. Тоест, можем да очакваме появата на ID.4, ID.5, ID.6 и т.н. Volkswagen планира към 2025 година да стане бранд №1 в електромобилния сегмент, като дотогава ще подготви 20 модела и ще продава по над 1 милиона електрически автомобили годишно.

Volkswagen вече започна предварителните продажби на електромобила VW ID.3. Жителите на всички европейски страни, включително България, могат да направят предварителна резервация, като предварително заплатят 1000 евро за специалната версия ID.3 1ST, от която ще бъдат произведени само 30 000 екземпляра.

1 от 4

Тази версия е оборудвана с акумулаторен блок с капацитет 58 KWh, осигуряващ пробег от 420 км по WLTP цикъла. Volkswagen предлага три варианта на акумулаторния блок с капацитет 45, 58 и 77 KWh с пробег съответно, 330, 420 и 550 км (WLTP).

Най-евтината версия на VW ID.3 в Германия струва 30 000 евро. Но електромобилите от първата ограничена партида ще се продават при цена 40 000 евро. Притежателите на тази специална версия през първата година могат безплатно да зареждат своите VW ID.3 във всички публични зарядни станции от веригата We Charge, както и във веригата от бързи зарядни станции IONITY. Разрешава се максимум 2000 KWh зареждане.

Серийното производство на електромобила ID.3 започва в края на тази година. Първите купувачи ще получат своите серийно произведени електромобили в средата на 2020 година. Ще се предлагат модели с четири цвята на купето, ще има три различни модификации: базовата ID.3 1ST с гласово управление и навигация, ID.3 1ST Plus  със светодиодните фарове IQ. Light и двуцветен интериор и екстериор, както и ID.3 1ST Max с панорамен покрив, пълно оборудване и проекционен дисплей с допълнена реалност.

Предварителните поръчки могат да бъдат направени в 29 европейски държави, включително и България. Изборът на конкретната модификация ще стане възможен след официалния анонс на модела във Франкфуртския автосалон, като събитието е обявено за 12-ти септември тази година. До пролетта на 2020 година всеки може да откаже резервацията, без да губи депозита. Volkswagen счита за най-важни пазарите на Норвегия, Германия, Холандия, Франция, Великобритания и Австрия. Германската компания заяви, че има намерение да продава по 100 хиляди електромобила ID.3 годишно.