През четвъртото тримесечие на миналата година Apple на няколко пъти намали поръчките на компоненти за новите iPhone. Това ясно показва, че търсенето на смартфоните, произведени от тази компания, бързо намалява. Apple не скрива, че продажбите на айфони намаляват. В едно от своите писма Тим Кук зави, че една от причините за намаляването на производството са лошите продажби на iPhone в Китай. Според Кук, забавянето на икономиката на тази страна, както и търговската война между САЩ и Китай е оказало влияние на продажбите.

Но сега се намеси друг фактор. Редица китайски компании обявиха бойкот на Apple. Дадени бяха и субсидии за закупуването смартфоните на Huawei и това оказа сериозно влияние. Reuters съобщи, че делът на Apple в сферата на мобилните телефони от висок клас, е паднал до 51,6% в сравнение с постигнатите 81,2% една година по-рано. В същото време, Huawei е увеличил своя дял в същата ниша на скъпи смартфони до 26,6%, който преди една година бе едва 8,8%. Анализаторите считат, че китайците не желаят да купуват новите iPhone и заради това, че новите модели не предложиха нищо кардинално ново, нито нещо по-добро. Но като най-важен фактор се посочва, че флагманите на Huawei са по-добри от тези на Apple, що се отнася до фотографските възможности.

Китайските ритейлъри отбелязват, че хората, които обновяват своите смартфони все по-често се отказват от iPhone и си купуват китайски смартфони.