Тази седмица пътувахме до Лондон за представянето на новия флагман на Samsung – Galaxy S8. Не той обаче беше единствената звезда на събитието. От компанията представиха и нова революционна технология, която ще промени коренно начина, по който общуваме и се свързваме с интернет.

Специалистите от Samsung обявиха, че са измислили нов начин, с който да доставят безплатен Wi-Fi на жителите на цял град, включително и на големия и пренаселен Лондон. В сърцето на този технологичен пробив стои малък – Wi-Fi рутер, който по думите на Питър Колинс, директор на проекта Fli-Fy може да свързва хиляди устройства и да позволи високоскоростен download.

За да избегне издаването на хиляди разрешителни, възможността от кражби и други технологични проблеми, които биха възникнали, ако рутерите се поставят по сградите, специалистите в Samsung ще разчитат на… гълъбите. Те ще позволят бързото изграждане на стабилна и развиваща се мрежа.

„Гълъбите направиха нашия проект възможен. Те са навсякъде в градовете, не мигрират на юг когато стане студено, така че нашето покритие няма да отлети на юг през зимата, а движението им същевременно ще позволи на рутерите да се самозареждат и да работят безкрайно”, казва един от инженерите в иновативния проект.

Гълъбите могат да летят с максимум 75 грама на гърбовете си, но рутерът на Samsung е само 26 грама, така че това няма да е проблем. Нещо повече – малкото устройство е водоустойчиво, така че ще работи, дори когато гълъбът се придвижва във влажна среда.

Вижте видеото, представящо проекта:

Първо в Лондон, след това по целия свят

Със стартирането на новия рутер и разпространението му с помощта на гълъбите, Samsung на практика пускат безплатен интернет за всички притежатели на техни смартфони. Това става чрез безплатното приложение Samsung Fli-Fy, което е достъпно вече в Samsung Apps.

От компанията обещават, че след реализирането на пилотния проект приложението и безплатния интернет ще са достъпни и по целия свят, или поне там, където в градовете има гълъби.

 

Ако новината ви звучи малко странно – не се чудете. Заедно със Samsung ви желаем много усмивки и щастие през годината, както и да не забравяте, че само на 1 април в Kaldata можете да прочетете измислена новина.

Шегата всъщност е от 2014-а и се появи на страницата на компанията – http://www.samsung.com/uk/discover/mobile/launching-samsungs-fli-fy-pigeons/