Следващото обновление на Microsoft за Windows 10 (версия 1903), който излиза този месец, ще изисква почти двойно дисково пространство в сравнение с обновлението от октомври 2018 (версия 1809).

За потребителите с 32-битовата версия изискването ще се покачи от 16 GB до 32 GB, а тези с 64-битовата версия също ще се нуждаят от 32 GB. Това е с 12 GB повече в сравнениe с предишния минимум от 20 GB.

Подготвяйки се за майското обновление за Windows 10, Microsoft обновиха минималните хардуерни изисквания, за да информира потребителите за увеличеното пространство, което операционната система ще заема. Тази промяна не беше неочаквана, тъй като компанията се старае да направи процеса на обновяване по-лек в замяна на няколко гигабайта.

Резервираното пространство“ (или Reserved Storage) както го нарича Microsoft, ще заема поне 7 GB от ОС дяла, за да задели място за обновления, временни файлове и системен кеш. Изглежда този път я няма възможността Windows да изтрие потребителските файлове. Това беше проблем за „една стотна от един процент от инсталациите на версия 1809“. Новото изискване за дисково пространство показва, че Windows 10 ще заема повече място като цяло.

Въпреки че промяната може да не засегне всички, потребителите с бюджетни системи или такива, които са преминали от твърд диск към SSD може да се почувстват ограничени откъм дисково пространство. За да се справи с този проблем, Microsoft постави изискване към партньорите си да не продават лаптопи и таблети с по-малко от 32 GB памет.

Добра идея е да инвестирате в поне 128 или 256 GB SSD за операционната система и основните програми, когато си търсите (или сглобявате) нов компютър, тъй като бъдещи обновления биха могли увеличат минимума до 64 GB или повече.